EU och ESA samarbetar om Galileo

2000-05-17 13:00  
EU-kommissionen och den europeiska rymdagenturen ESA (European Space Agency) samordnar ledningen av det planerade satellitnavigationssystemet Galileo.

De två myndigheterna öppnade nyligen ett gemensamt programkontor i Bryssel.

- Galileo blir utan tvekan en av de viktigaste tekniska innovationerna i EU under kommande år, sade den ansvarige EU-kommissarien Loyola de Palacio.

Galileo är ett europeiskt system för satellitstyrd navigering efter modell, ett alternativ till det amerikanska GPS (Global Positioning System) och det ryska systemet GLONASS.

EU-programmet skall i en första fas förstärka och koordinera existerande GPS- och GLONASS-signaler. På sikt är tanken att EU skall skicka upp egna satelliter i rymden. Därför formaliseras nu samarbetet med ESA.

Ett av Galileos uttalade mål är att minska det europeiska beroendet av amerikanska satellitsignaler. När EU-kommissionen lanserade Galileo för knappat ett år sedan var GPS medvetet stört för användare utanför den amerikanska försvarsmakten. Den störningen upphävdes för några veckor sedan efter beslut av president Bill Clinton.

Avstörningen av GPS har inte påverkat EU-kommissionens planer för Galileo.

Staffan Dahllöf

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt