EU-domstolen: ”Safe Harbor ogiltigt”

2015-10-06 11:14  
EU-domstolens beslut. Foto: Jörgen Appelgren

Safe Harbor-avtalet med USA ogiltigförklaras av EU-domstolen. Datainspektionen på Irland kan nu stoppa amerikanska bolag som Facebook och Google från att lagra information om européer i USA.

Sommaren år 2000 sa EU-kommissionen i ett beslut att Safe Harbor-avtalet mellan EU och USA innebär att USA uppfyller Europas dataskyddsstandard.

Safe Harbor innebär att amerikanska bolag frivilligt kan åta sig att följa EU:s dataskyddsnivå.

Omkring 4 000 amerikanska bolag som säljer olika tjänster i Europa använder sig av avtalet när föra över personuppgifter om europeiska medborgare till USA.

Men i dag skrällde EU-domstolen i Luxemburg och levererade en historisk dom, som ogiltigförklarar kommissionens tidigare bedömningar och godkännande av Safe Harbor.

Bakgrunden är att österrikaren Max Schrems 2013 klagat på Facebooks överföring av uppgifter om honom till USA hos den irländska datainspektionen, där bolaget har sin europeiska bas.

EU-domstolen skickar nu tillbaka målet till den irländska myndigheten för utredning, med hänvisning till inspektionen är skuldig att följa det europeiska dataskyddsdirektivet, i sitt avgörande.

Det innebär att myndigheten kan stoppa Facebook, Microsoft och Google och andra amerikanska företag från att sända över och lagra data om europeiska medborgare i USA.

Skälen, som domstolen anger, är att amerikansk lag går före reglerna om dataskydd i Safe Harbor. Myndigheter i USA kan oinskränkt hämta in uppgifterna. Därigenom urholkas överenskommelsens själva innebörd.

Att överföra all data om individer i EU till USA utan några som helst begränsningar ”komprometterar själva essensen i människors grundläggande rätt till respekt för privatlivet”, skriver domstolen.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Mer om: Safe Harbor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt