En natt med Gudrun kostade Telia 450 miljoner

2005-03-14 13:39  
För tio veckor sedan

Telia Sonera har nu summerat kostnaderna för att laga alla telefel som uppstod under den januarinatt när orkanen Gudrun drabbade sydsverige. På en enda natt slogs 300.000 telefonabonnemang ut. Det är lika många fel som inträffar under fem normala månader.

Gudrun slog till natten mot den 9 januari i år.  Totalt uppskattar Telia Sonera sina kostnader för stormen till mellan 400 och 450 miljoner kronor.

 

- I dag har i princip alla stormrelaterade telefel till bofasta i området åtgärdats. Många fel har lagats provisoriskt och tyvärr medför uppröjningsarbetet i skogarna att fel som tidigare lagats återkommer. Det går inte att undvika att skogsfordon och röjningsmanskap skadar ledningar som tidigare lagats, skriver Telia Sonera Sverige i ett pressmeddelande på måndagen.

 

När läget var som värst var nästan 300.000 kunder utan telefon i det stormdrabbade området. Telias kunder har dock haft möjlighet att få sin fasta telefon omkopplad till sin mobiltelefon och lånemobiler har erbjudits drabbade kunder i samarbete med kommun och hemtjänst.

 

400.000 elkunder drabbades

Elbolaget Sydkraft, som äger större delen av stomnätet i Sydsverige och som har flest elabonnenter i området räknade på ett tidigt stadium att kostnaderna för Gudruns härjningar uppgår till 1,5 miljarder kronor.

 

Av dessa kostnader är merparten kostnader för att reparera nedfallna ledningar. Cirka 275 miljoner kronor går direkt till kunderna i form av abrottsförsäkring och kommunbidrag.

 

Totalt drabbades 400.000 elkunder av stormen, varav drygt 250.000 hos Sydkraft.

 

Skogsbrukets kostnader: 18,4 miljarder

För skogsbruket i Sydsverige handlar det om helt andra summor. Skogsstyrelsen har beräknat stormens skadekostnader till 18,4 miljarder kronor i röjningskostnader, prisförluster på virke och återplanteringskostnader.

 

Eventuella framtida kostnader för insektsskador på stormfälld skog är inte inräknat i det beloppet.

Lars Anders Karlberg

Mer om: stormen Gudrun

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt