EM-domarna får hjälp av kameror

2016-06-10 06:03  
Bollen på väg i mål? Den saken kommer kameror att avgöra åt domarna i EM. Foto: Anders Wiklund / TT

Ett feldömt mål i ett stort mästerskap gör ingen domare populär. När EM 2016 drar i gång får domarna hjälp av avancerade målkameror som lovar att vara ”tv-säkra”.

Fotbollsdomare har en tuff utmaning. Ofta är de inte lika väl placerade som tv-publiken och de måste göra en snabb bedömning – utan hjälp av repriser.

Inför EM som drar i gång i helgen har alla tio mästerskapsarenorna utrustats med kameror – sju för varje mål. Kamerorna övervakar mållinjen från alla vinklar och använde bildigenkänningsteknik för att identifiera bollen och för att hålla koll på när den passerar mållinjen. Enligt Hawk-Eye räcker det att två av kamerorna ”ser” bollen för att systemet ska kunna veta om det är mål eller inte. Med sju kameror ska risken vara liten att systemet inte hittar bollen på grund av att spelare står i vägen.

När det blir mål skickas en signal direkt till domarens klocka. Tekniken kommer från brittiska företaget Hawk-Eye som ägs av Sony. Företagets kameror har använts i stora mästerskap tidigare, som till exempel i fotbolls-VM för damer förra året. Hawk-Eye är en av fyra företag som Uefa godkänt som leverantör av liknande teknik.

I sin marknadsföring lovar Hawk-Eye att företagets kameror ska vara tillräckligt bra för att inte kunna motbevisas av något nitiskt fan hemma framför tv:n.

I ett pressmeddelande förklarar Uefas domarchef Pierluigi Collina att kamerorna är ett perfekt komplement till de assisterande domarna som nu i stället kan hålla koll på resten av spelet.

Tekniken som används för att bevaka målen kan också användas för att skapa statistik och grafik kring spelet, för tv-sändningar. Men de kameror som används i EM är bara tänkta att avgöra om det blir mål eller inte.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!                    

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt