Elektriciteten största tekniska framsteget i USA

2000-05-04 13:00  
Av Claes Andreasson
Ny Teknik/Los Angeles

Elenergin, bilen och flygplanet. Det är de landvinningar som hamnade i topp när den amerikanska ingenjörsakademin, National Academy of Engineering, valde ut de tjugo tekniska framsteg som allra mest påverkat det senaste seklet.

- Om någon av sakerna på listan inte fanns, skulle vår värld vara mycket annorlunda, sade astronauten och ingenjören Neil Armstrong när han nyligen presenterade listan som täcker allt från elkraft till plaster, kompositer och keramer. Däremellan placerar den amerikanska ingenjörsakademin andra upptäckter och innovationer som revolutionerat människors liv, som tillgång till färskt dricksvatten, medicinsk teknik, hushållsapparater, datorn, telefonen, radion och televisionen.

Flera upptäckter har sina rötter i 1800-talet, men det var under det gångna seklet som tekniken utvecklades och kom till allmän nytta, skriver akademin. Och försvarar därmed att den placerade "elektriciteten" och "bilen" i topp.

- Elenergin möjliggjorde storskalig industriproduktion liksom effektivt jordbruk. Med elströmmen kunde vi också överge fotogenlamporna, få rostat bröd och titta på teve, säger akademien i ett uttalande.

År 1900 färdades människor knappt 200 mil under en livstid. Oftast till fots. Vid seklets slut reste genomsnittsamerikanen mer än 2 000 mil om året. I första hand i bil.

I början av seklet tog det upp till tio dagar att färdas med båt mellan Europa och USA. Hundra år senare kunde samma resa göras på fyra timmar med Concorde. "Jag vet inte vart det kommer att leda, men jag försäkrar er att det kommer att bli spektakulärt" lär Orville Wright ha sagt efter de båda brödernas testflygningar i början av seklet.

När Ny Tekniks redaktion förra året rankade århundradets främsta innovationer hamnade penicillinet, transistorn och datorn i topp. Trots att förutsättningarna var något olika, finns flera likheter mellan listorna. Men i svenska ögon har ändå "datorn" och "internet" betytt mer än "luftkonditionering", som den amerikanska ingenjörsakademin värderade högt.

- Nästan varje del av våra liv genomgick grundläggande förändringar under de senaste hundra åren, tack vare ansträngningar av ingenjörer, sade Neil Armstrong.

- Men jag tvivlar inte på att de kommande hundra åren kommer att bli än mer enastående.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt