E-sporteliten samlad i Stockholm

2014-09-26 06:38  

Tusentals svenskar väntas strömma till Stockholm i helgen för att se på när andra tävlar i datorspel.

Eliten i världens snabbast växande publiksport är samlad här för att mötas i e-sportturneringen Dreamhack Open.

När en handfull kompisar första gången samlades i en skolmatsal i Malung hade de inte ens någon internetuppkoppling. I somras drog 20-årsjubilerande Dreamhacks "LAN-party" nästan 24|000 besökare.

Helgens evenemang i Stockholm är första gången Dreamhack frångår konceptet med nätverksfest för att anordna en stor turnering i e-sport. Tusentals besökare väntas till Globen för att se på när världseliten gör upp om prispotter på tiotusentals amerikanska dollar.

– Några av de bästa spelarna i världen är på plats och två av tävlingarna är europeiska VM-kval till finalerna i USA, säger Fredrik Nyström, pressansvarig för Dreamhack.

Intresset för e-sport växer i rasande fart över hela världen. För bara någon månad sedan köpte den amerikanska nätjätten Amazon i en mångmiljardaffär upp streamingsajten Twitch, där man kan följa e-sportmatcher via nätet. Då hade det under en tid redan cirkulerat rykten om att sökmotorgiganten Google planerade att lägga ett bud.

– Det finns ingen tendens att intresset avstannar. Det här har tagit plats som bred underhållning och ett populärt sätt att umgås. I Sverige har vi också länge haft några av de bästa spelarna, säger Nyström.

Christopher "Get_Right" Alesund, 24, har försörjt sig som professionell e-sportspelare i sex år. Han är världsetta i sitt spel "Counterstrike" och deltar i tävlingar över hela världen.

– Jag reser väldigt mycket och har inte tid med något annat. Men jag får göra det jag tycker om, det är min hobby som jag kan syssla med på heltid, säger han.

– Det går att tjäna väldigt mycket pengar om man är bäst. Rent socialt blir man också väldigt mycket bättre på engelska och träffar många intressanta människor online.

Christopher hade hoppats kunna lägga Dreamhack Open till lagets redan imponerande meritlista. Att tävla i en stor turnering på hemmaplan är personligt, menar han.

– Vi vill spela det bästa vi kan här.

I torsdagens gruppspel grusades förhoppningarna när "Ninjas in pyjamas" fick se sig utslagna efter förlust mot två franska lag.

Mer om: E-sport Dreamhack

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt