Dorniers öde avgörs idag

2002-12-20 09:28  

Framtiden för den sista tillverkaren av medelstora trafikflygplan i Europa avgörs idag. Sannolikt splittras företaget i tre delar.

I eftermiddag kommer företagsrekonstruktören Braun att meddela resultatet av de förhandlingar om flygplansbyggarens öde som förts under hösten.

Målet att rädda hela företaget ser inte ut att kunna nås. Sannolikt blir det en splittring i tre delar.

Ett ryskt konsortium antas ta över utvecklingen av det medelstora medeldistansplanet Do 728, ett utvecklingsprojekt som sannolikt har försatt Faichild Dornier i dess svåra ekonomiska läge. Vissa uppgifter gör dock gällande att projektet läggs ner.

Flygbolaget Lufthansa har uttryckt sitt intresse för ett flygplan i den här storleksklassen och följer därför dagens besked med stort intresse.

Men en talesman för Lufthansa påpekar samtidigt för nyhetsbyrån ddp att detta intresse inte på något vis ska missförstås som en automatisk beställning till Fairchild Dornier.

Ett amerikanskt bolag förväntas ta hand om Fairchild Dorniers tillverkning av ett mindre affärsjetplan och en schweizisk grupp antas ta över den lönsamma delen som underleverantör till Airbus.

Fairchild Dornier har dragit på sig skulder på uppemot 30 miljarder kronor. Arbetsstyrkan har reducerats från 3500 till 1400.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt