De ger pixlade personer nya ansikten – som visar känslor

2018-08-02 10:23  
Foto: Simon Fraser University

Anonymiserade intervjuer gör nyhetsinslag mindre visuella. Men med hjälp av ai kan forskare nu skapa ett digitalt ansikte som återger personens verkliga känslouttryck.

Vi är vana vid att se nyhetsinslag och dokumentärer där personer som vill vara anonyma har fått sitt ansikte blurrat eller pixlat. Tv-tittaren orkar vanligtvis bara med att snuvas på det visuella intrycket under kortare passager – men nu har forskare från School of Interactive Arts and Technology vid Simon Fraser University i Kalifornien tagit fram en lösning på problemet.

Teamet har använt artificiell intelligens för att generera digitala ansikten. De kan dels ge mer visuell stimulans för tittaren – men man har även lyckats få ansiktena att avspegla de faktiska känslor som den verkliga personen ger uttryck för. Forskarna kallar sin teknik för ”ai-målning”.

Läs mer: Student lät ai måla nakenporträtt – så här uppfattade den människor

– När konstnärer målar ett porträtt så försöker de förmedla en likhet med personens yttre såväl som inre. Med vår ai, som hämtar sin kunskap från mer än tusen år av konstnärliga tekniker, har vi lärt systemet att sänka den yttre likheten men hålla personens inre likhet på en så hög nivå som möjligt – alltså det de förmedlar och hur de känner, säger Steve DiPaola, professor vid School of Interactive Arts and Technology till Techxplore.com.

Till skillnad från Adobe-liknande program omvandlar deras system inte pixlarna. Varje enskild bildruta görs till ett eget abstrakt konstverk – och för att simulera en mänsklig målare behandlar ai:n filmen i fem olika nivåer. Resultatet ska vara visuellt underhållande, och det finns utrymme för finjusteringar.

Läs mer: Googles robot för lik människor: ”medvetet bedrägeri”

– Det är faktiskt en öppen och dynamisk process som genomgående ger möjlighet till nivåer av kontroll.  Vi vill så småningom att deltagaren eller producenten ska anpassa det slutgiltiga resultatet med utgångspunkt från sina behov, säger Steve DiPaola.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt