Dagen efter domen – Apple trotsar säljförbud i Kina

2018-12-11 13:29  
Efter domen fortsättar Apple att sälja äldre Iphones i Kina, uppger AFP. Foto: IBL

Trots förbudsdomen – Apple fortsätter tills vidare att sälja Iphone-telefoner precis som vanligt i Kina.

Dagen efter att en kinesisk domstol förbjudit Apple att sälja äldre Iphonemodeller i kinesiska butiker fortsatte handeln som vanligt, enligt nyhetsbyrån AFP som kontaktat flera Applebutiker. Domen har sin upprinnelse i att datachiptillverkaren Qualcomm stämt Apple för patentintrång – en strid som pågått världen över i flera år. Apple anser i sin tur att Qualcomm genom sin starka ställning tar ut alldeles för höga avgifter.

Apples försäljning i Kina är också under press sedan kinesiska telekomjätten Huaweis finanschef gripits i Kanada på USA:s begäran, rapporterar AFP som citerar uppgifter om att anställda vid flera företag belönas om de köper kinesiska telefoner och bestraffas om de har Appleprodukter. Även handelskriget mellan USA och Kina inverkar negativt för Apple, enligt Wang Xi, marknadsanalytiker på analysföretaget IDC.

Kina, Hongkong och Taiwan är tillsammans Apples tredje största försäljningsmarknad.

Mer om: Apple Kina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt