Ciscos videokonferens i <br/>hemmet kostar skjortan

2010-10-07 14:32  
Cisco Umi (klicka på bilden).

Medan Skype, Google och Logitech tror att videokonferens i hemmet ska vara gratis, satsar Cisco på dem som vill betala. En hel del.

Cisco lanserade på onsdagen sitt paket för videokonferens för konsumenter.

Och det är inte gratis. Visserligen kostar utrustningen inte lika mycket som företagsversionerna – hela mötesrum med konferensbord och stora högupplösta skärmar som Cisco säljer under namnet Telepresence sedan 2006.

Telepresence kan gå loss på miljonen eller mer.

Konsumentutrustningen, som fått namnet Umi ("you-me") Telepresence, har det i jämförelse blygsamma priset 600 dollar, motsvarande omkring 4.000 kronor.

Plus 25 dollar i månaden, omkring 170 kronor, för själva tjänsten.

Men då ingår en box som kopplas till tv:n, en kamera med zoom, en fjärrkontroll, och något slags löfte om hög bildkvalitet i hd-upplösning.

Frågan är vilka som lockas av detta när man kan få gratis videosamtal i relativt hög upplösning från Skype, Google och Microsoft, samt i spelkonsoler som Playstation 3 och Xbox.

Skype finns dessutom integrerat i vissa tv-apparater.

Till och med i Logitechs tv-box Revue för Google TV som presenterades samma dag som Ciscos Umi, ingår funktion för videosamtal.

Logitechs box plus kamera kostar bara 450 dollar, och samtalen är gratis. Och då får man splitternya Google TV på köpet.

 

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt