Censurerad variant av Google ska vara på väg tillbaka i Kina

2018-08-02 11:10  
Foto: AP Photo/Mark Lennihan/TT

Åtta år efter att Google stängde ner sin verksamhet i Kina efter censur och hackning – nu kan de vara på väg tillbaka, enligt en källa.

Amerikanska Google ska, enligt en källa, arbeta med att ta fram en söktjänst för Kina.

Den kinesiska varianten med arbetsnamnet "Dragonfly" ska, enligt uppgift, vara utformad så att den möter den kinesiska regeringens krav på censur.

Läs mer: Googles löfte: Inte använda ai för att skada människor

Det är nu åtta år sedan Google stängde ner sin verksamhet i Kina efter att information censurerats och servrar hackats.

Rykten om att it-jätten nu tar fram en ny tjänst för Kina började cirkulera i går och publicerades först av sajten The Intercept. Enligt sajten ska delar av Googles villkor som handlar om mänskliga rättigheter, demokrati, religion och fredliga protester uteslutas.

Läs mer: Google gör miljardinvestering i Kina

Den kinesiska Google-varianten uppges också filtrera bort sajter som regimen finner olämpliga. Detta uppges ha upprört Amnesty som ska ha uppmanat Google att ändra riktning.

Den statliga tidningen China Securities Daily dementerar att Google skulle vara på väg tillbaka till landet. Men en anställd inom Google bekräftar att det nya projektet pågår och att uppgifterna stämmer.

Mer om: Google Kina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt