Berlusconi hotar Wikipedia

2011-10-05 12:35  

Ett lagförslag från Berlusconi-regeringen kan leda till att Wikipedia tvingas stänga sin italienska sajt för gott. Sedan i går kväll är sajten frivilligt blockerad av redaktionen som en protest.

Den som går in på Wikipedias italienska sida i dag möts av texten “Cara lettrice, caro lettore – kära läsare."

- Just nu är den sida som du vill läsa bara gömd och oåtkomlig för närvarande. Men risken finns att vi så småningom tvingas stänga den helt.

Efter den inledningen på italienska och engelska följer en förklaring till protesten.

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi har gått till parlamentet med ett lagförslag som ska hindra förtal på nätet.

Lagförslaget heter DDL Intercettazioni och kan grovt översättas med telefonavlyssningslagen. Förslaget går ut på att hindra internetbloggare att publicera texter som kan uppfattas som stötande av dem som är omskrivna.

Enligt paragraf 29 i lagförslaget ska alla internetsajter inom 48 timmar tvingas att ta bort eller korrigera stycken som anmälts som krängande eller stötande. I annat fall väntar böter på 12 000 euro, motsvarande 120 000 kronor.

Det krävs ingen domstolsprövning av sakligheten i anmälan utan den som känner sig förfördelad ska kunna få göra en korrigering, alternativt tvinga sajtägaren att ta bort de ofördelaktiga texterna.

Det är denna paragraf i avlyssningslagen som Wikipedia protesterar mot.

”Det är en oacceptabel inskränkning Att få rätten att publicera en rättelse utan att ens behöva bevisa

Här är Wikipedias italienska sajt.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt