Bekräftat: Då visar Samsung upp vikbar mobil

2018-11-01 15:40  
En tidig konceptbild på hur en vikbar telefon från Samsung skulle kunna se ut. Foto: Samsung

I åratal har Samsungs ingenjörer arbetat med en ny teknik för mobiltelefoner med hopfällbar skärm. Snart visas resultatet upp för första gången.

Apple, Huawei och LG ryktas arbeta med det – men det ser ut som att Samsung kommer att bli först i världen med att lansera en smart mobil som är vikbar.

Den sydkoreanska teknikjätten har enligt uppgift arbetat med tekniken ända sedan 2016. Kodnamnet för projektet ska vara Galaxy X. Läckta konceptbilder visar en mobiltelefon med en rektangulär oled-skärm som kan vikas ihop på mitten.

I början av augusti antydde Samsungs mobilchef DJ Koh att en officiell presentation av mobilen var nära förestående.

Läs mer: Samsung ska bli först ut med vikbar mobil

Nu är datum satt för världspremiären. Den kommer att äga rum under Samsungs stora utvecklarkonferens 7 – 8 november i San Fransisco.

Utvecklingen av den vikbara mobilen har tagit lång tid, berättade Samsung för Ny Teknik när tidningen nyligen besökte teknikjättens anläggning Samsung Digital City i Seoul, Sydkorea.

– En smart telefon med vikbar skärm kräver innovation, inte bara i displayen utan även i delar av hård- och mjukvaran. Varje komponent och tjänst måste fungera med varandra för bästa användarupplevelsen. Därför har vi satsat många år på forskning och utveckling för att skapa en hopfällbar display som möter marknadens förväntningar, sa Harksam Kim, chef för visuell utveckling på Samsung, till Ny Teknik.

Läs mer: Samsung från insidan – här skapas framtidens mobiler

Än så länge har Samsung inte presenterat någon konkret plan för när den vikbara mobilen ska nå marknaden.

Tidigare rykten gör dock gällande att Galaxy X ska släppas i början av nästa år – och att den då kan få en prislapp på uppemot 16 000 kronor.

Kalle Wiklund

Mer om: Samsung Oledpanel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt