Bättre bild av Apple TV

2011-12-16 06:00  

Redan nästa år väntas Apple introducera en egen tv. Det kan skaka om tv-branschen på samma sätt som Itunes skakade om musikbranschen och Iphone mobilbranschen.Långsamt klarnar bilden av Apples strategi på tv-sidan. Ny Teknik har ställt samman analyser och trovärdiga spekulationer från olika källor.

Steve Jobs knäckte problemet med tv. Så säger han själv i Walter Isacsons biografi. Jeff Robbin, mannen bakom Itunes, leder sedan i höstas Apples tv-utvecklingsteam, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Apple TV kommer under 2012 eller 2013 som fullvärdiga hd-tv-apparater. Apple har inlett ett samarbete med Sharp för att producera dessa i tre storlekar. Den minsta på 32 tum och den största på 55 tum. Detta enligt australiska tekniksajten Smarthouse, som citerar källor inom japanska tv-industrin.

Apple TV får då samma Apple A6 processor som kommande Ipad 3.

Apple TV ska även fungera som en vanlig tv för marknät, satellit och kabelnät. Samtidigt är internetuppkopplingen och wifi i bostaden det centrala.

Att använda nästa generations Apple TV ska bli lika intuitivt som att använda Iphone eller Ipad. Steve Jobs vision var en tv som fungerar sömlöst mellan Icloud, Itunes Match, Iphone, Ipad och dator – Mac eller Windows. Material synkas till 100 procent. Skärmdelning via Airplay. Ihärdiga medieuppgifter gör gällande att röststyrningen Siri utvecklas som ett alternativ till fjärrkontrollen.

Samtidigt blir fjärrkontrollen snabbare med Bluetooth 4.0 – en teknik som förmodas ersätta ir ?i fjärrkontrollerna. Iphone 4S har Bluetooth 4.0.

Apples höga marginaler gör att apparaterna kommer att kosta dubbelt så mycket som motsvarande tv-apparater, enligt Gene Munster, analytiker på Piper Jaffray.

Med appar blir det lätt att gå till Youtube, Netflix, Voddler och Flickr. Även de enskilda tv-kanalerna kan komma som en egna appar.

Lansering sker i USA först – hur snabbt nästa generations Apple TV når Sverige är inte bestämt. Enligt analyshuset Piper Jaffray byter Apple TV namn till iTV.

Hur konkurrensen från Google, Samsung, LG, Sony, Hulu och Ericsson kommer att se ut, återstår att se.

Olle Blomkvist

Mer om: Ipad Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt