Bäst i världen på att planka Iphone

2009-01-13 23:00  

Alla vill göra en telefon med Iphone-känsla. Och nu tänker ett litet svenskt företag, som redan finns i 300 miljoner mobiler, hjälpa till.

Det är doldisföretaget Ikivo från Stockholm som vill hjälpa mobiltillverkare eller operatörer med snygg grafik i pekskärmsmobiler.

Skarpast hittills är menysystemet i Samsungs senaste Iphone-utmanare med Windows Mobile, en mobil som ännu inte släppts i Sverige. Och det ser mycket elegant och smidigt ut när Brad Sipes, teknikchef för Ikivo, visar.

- Med alla Iphone-liknande gränssnitt som nu kommer tror vi stenhårt på att mobiltillverkare och operatörer vill differentiera sig i mobiler med Windows Mobile, Symbian och Android, säger han.

Frågan är förstås varför just lilla Ikivo ska få hjälpa jättarna med detta.Möjligen för att Ikivo råkar höra till de vassaste i världen på grafikstandarden svg.

Ursprungligen är svg ett alternativ till Adobes Flash, som erövrat webben när det gäller allt från rörlig grafik till Youtube.

På internet har svg aldrig haft en chans mot Flash, men i mobiler är det en etablerad standard i mms sedan 2003. Tidig expert på svg var svenska Zoomon, som gick i konkurs 2002 men återuppstod i form av - Ikivo. Och företagets svg-läsare har sedan dess byggts in i över 300 miljoner mobiler.

Under tiden har svg vuxit från ett litet format i mms till att bli en fullfjäd-rad motsvarighet till Flash.

Samtidigt satsar Adobe nu på att förse mobiler med Flash för bättre webbsurf. Men Ikivo är inte ute efter att utmana Flashs dominans på webbsidor.

Målet är att utnyttja svg för att göra läckra Iphone-lika menysystem - som i Samsungmobilen - eller hela användarmiljön för exempelvis mobil-tv. Enligt Brad Sipes är inget annat företag lika vasst på att göra detta med svg.

Men Adobe kan åstadkomma samma sak med Flash, och är därmed trots allt den tydligaste konkurrenten. En annan spelare är det snabbväxande Lundaföretaget TAT.

TAT har länge arbetat med just skärmgrafik för standardmobiler från världens mobiljättar, och kan enligt Brad Sipes bli både partner och konkurrent.

Skillnaden är att TATs teknik liksom Flash ägs av företagen, medan svg är en neutral standard. Och det hoppas Ikivo att mobiltillverkare och operatörer ska gilla.

Lilla Ikivo - ett svenskt doldisföretag

* Specialiserat på svg - en standard för vektorgrafik.

* Grundat: 2002.

* Anställda: 60.

* Ägare: Verdane Capital, grundare och styrelse.

Svg ritar bilden matematiskt

* Scalable Vector Graphics, en standard för vektorbaserad grafik. Sådan grafik innehåller en kompakt matematisk beskrivning av bilden.

* Det är effektivt för animeringar och grafiska bilder och gör att de lätt kan skalas. Pixelbaserade format som jpeg innehåller i stället en lista med bildpunkter.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt