Basstation till väders med ballong

2012-05-31 11:34  

Ballonger ska snabbt göra det möjligt att få igång mobiltrafiken efter en naturkatastrof. Japanska operatören Softbank börjar testa i dag.

En av lärdomarna från naturkatastrofen den 11 mars 2011 var att basstationer slogs ut och möjligheten att larma via mobilnätet upphörde. Förutom att basstationerna blev förstörda av vattnet som vällde in över land bröts även elförsörjningen så att stationer som klarade sig ändå blev strömlösa.

Japans tredje största mobiloperatör Softbank har under torsdagen testat en mobil basstation som placeras 100 meter över marken med hjälp av en ballong.

En 4 meter stor ballong lyfte en mikrovågssändare placerad i en parabol med diametern 7 meter. Ballongen förankras vid en lastbil och ett kraftverk i lastbilen förser basstationen med energi via förankringskabeln. Den flygande basstationen står i förbindelse med en fordonsbaserad basstation, som i sin tur kommunicerar med andra stationer i mobilnätet.

Under dagens försök konstaterar Softbank flera hundra personer samtidigt kunde kommunicera via den ballongburna basstationen som har en räckvidd av 5 km, rapporterar nyhetstjänsten Sankei Shimbun.

Mot slutet av året hoppas Softbank ha tagit fram ballongburna basstationer som snabbt kan sättas in vid naturkatastrofer.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt