Banknätverk varnar för cyberangrepp

2016-04-26 11:13  
Foto: Alamy

Det globala finansiella nätverk som bankerna använder för miljardtransaktioner varje dag, Swift, varnar sina kunder för att det inträffat ett ”antal” incidenter där angripare har kunnat skicka falska meddelanden över systemet.

Uttalandet från Swift kommer sedan myndigheter i Bangladesh utrett cyberkuppen i februari då motsvarande 81 miljoner dollar (cirka 660 miljoner kronor) stals från ett av centralbankens konton, en kupp som bland annat fick centralbankschefen Atiur Rahman att avgå. Swift har erkänt att kuppen involverade en förändring i nätverkets mjukvara på centralbankens datorer som gjorde det möjligt att dölja överföringarna.

Alla institutioner som använder Swift måste nu uppdatera sin mjukvara.

Uttalandet från Swift, som nyhetsbyrån Reuters tagit del av, är den första bekräftelsen på att cyberattacken inte var en isolerad händelse utan en av flera där kriminella försökt dra nytta av företagets meddelandeplattform, som används av 11 000 finansiella institutioner världen över.

Varningen skickades av Swift konfidentiellt över nätverket och avslöjar ingenting om eventuella offer eller summor från attackerna som hittills varit hemliga.

Swift, som står för Society for worldwide interbank financial telecommunication och som är ett kooperativ som ägs av 3 000 finansiella institutioner, har bekräftat för Reuters att man gått ut med meddelandet.

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL