Är svenska ingenjörer så bra egentligen?

2009-02-11 13:54  
Forskningsminister Lars Leijonborg vill ha svar på den svenska ingenjörsutbildningens kvalitet.

- Vi måste få reda på om vi forfarande utbildar ingenjörer i världsklass, säger forskningsminister Lars Leijonborg om den internationella kvalitetsmätningen av ingenjörer som ska göras.

Nu ska den svenska ingenjören rankas internationellt. OECD gör en utvärdering av högre utbildning och Sverige har erbjudits en plats i studien.

- Sverige har en stolt historia av ingenjörskunnande och förhoppningsvis visar studien att vi fortfarande utbildar ingenjörer av världsklass. Skulle det inte vara så, är det oerhört viktigt att vi får reda på det, säger högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg i ett pressmeddelande från Utbildningsdepartementet.

Precis som när den internationella organisationen OECD tidigare gjorde mätningar av vad ungdomar i grundskolan kan – PISA-undersökningen – ska nu den högre utbildningen nagelfaras.

Sverige anmälde tidigt sitt intresse av att vara med i den här kvalitetsmätningen och nu är det klart att Sverige ska delta i den studie som ska granska ingenjörernas kunskaper.

- I hela världen diskuteras olika sätt att mäta akademisk kvalitet. Det finns en viss tendens att mäta det som är lätt att mäta, som andelen lärare som doktorerat eller antalet Nobelpristagare. Det är utmärkt att OECD nu gör ett rejält försök att komma djupare och hitta metoder som ska mäta vad snart färdiga studenter verkligen kan, kommenterar Lars Leijonborg initiativet.

Högskoleverket har fått uppdraget att hålla i det svenska deltagandet.

Elisabeth Vene

Mer om: LTH Karriär

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt