Apple tystar sin minsta konkurrent

2009-11-17 15:55  

Rätten dömde till fördel för Apple i tvisten mot datortillverkaren Psystar. Företaget kommer inte längre att kunna sälja billiga datorer försedda med Apples operativsystem.

Psystar startade sin rörelse i april 2008. Idén var att sälja billiga datorer med rimlig prestanda, där kunden kunde välja mellan Windows, Linux och Mac OS X som förinstallerat alternativ. Vissa kostade bara hälften jämfört med Apples datorer med motsvarande prestanda.

Apples princip har alltid varit att endast de egna datorerna ska få använda Apples operativsystem. Redan i juli 2008 stämdes Psystar av Apple för upphovsrättsintrång. Nu har Apple fått rätt.

En del av domslutet vilade på att Psystar använt en central dator för att förse sina nytillverkade maskiner med Mac OS X, i stället för att installera systemen skiva för skiva. Det var ett intrång på Apples rätt att tillverka och distribuera sitt operativsystem.

Apple har aldrig gett något annat företag licens för att använda sitt operativsystem.

Psystar har inte kommenterat domen, men kommer gissningsvis att fortsätta sälja sina datorer med Linux och Windows. Det kan eventuellt ske en överklagan, men Apple har redan lämnat in en lång rad stämningsansökningar om andra former av avtalsbrott som Psystar ska ha gjort sig skyldiga till.

Niklas Dahlin

Mer om: Mac OS Windows

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt