Apple TV är nu <br/>en box i mängden

2010-09-02 10:35  
Apples tv-box Apple TV har krympt (klicka på bilden).

Apple TV har aldrig blivit någon stor succé. Boxen som Steve Jobs kallar "en hobby", är nu krympt och har tappat minnet. Samtidigt blir den en i mängden.

Nya Apple TV mäter tio centimeter i kvadrat och 2,3 centimeter på höjden, och har blivit av med sin hårddisk. Film och annat innehåll strömmas liksom tidigare från datorn, trådlöst eller via trådat nätverk. Snart även från Ipod, Iphone och Ipad.

Den är alltså betydligt mindre än den ursprungliga boxen som presenterades 2006 under namnet Itv. Nytt är också att man inte längre kan köpa film och tv-program från Apple, utan endast hyra dem.

Tv-program kostar i USA omkring en dollar eller drygt sju kronor, och filmer tre till fyra dollar. Man har 30 dagar på sig att börja titta, och sedan två dygn för att se färdigt.

Men viktigare är kanske att Apple släppt in den framgångsrika – och konkurrerande – hyrtjänsten Netflix i boxen.

Netflix, som ursprungligen endast hyrde ut dvd, erbjuder idag sina medlemmar obegränsat tittande på film och tv via internet, för nio dollar eller omkring 65 kronor i månaden.

Framgången beror bland annat på att Netflix finns både i datorn och i en rad uppkopplade apparater som kopplas direkt till tv:n – boxar som Roku samt spelkonsolerna PS3, Wii och Xbox.

Och alltså nu även Apple TV. Dessutom klarar sig Netflix i Apples box utan att någon dator är påslagen.

Att Apple släpper in en konkurrent i boxen understryker det faktum att Apple TV nu är en box i mängden. Till skillnad från musikspelare, där Apple dominerar, och mobiler där Iphone är en succé, finns det många som gör liknande boxar för tv:n.

Prylbloggen Engadget gör en jämförelse mellan nya Apple TV och några andra boxar, inklusive PS3, Wii och Xbox, och noterar bland annat att flera erbjuder full hd-upplösning (1080p) medan Apple TV stannar vid 720p.

Mats Lewan

Mer om: TV Hyrvideo

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt