Apple snuvade Spotify på succéappen

2017-12-11 21:43  
Apples vd Tim Cook. Foto: TT/Brian Powers

Spotify ska ha velat köpa Shazam. Men det blev tunga rivalen Apple som knep bolaget bakom musikappen.

Nu är det bekräftat: Apple köper bolaget bakom den enormt populära musikappen Shazam. ”Vi är väldigt glada över att Shazam och deras talangfulla team kommer att ansluta till Apple. Ända sedan lanseringen av App Store har Shazam ständigt varit en av de mest populära apparna. Idag används den av hundratals miljoner användare på flera plattformar...vi har spännande planer på gång”, skriver Iphone-tillverkaren i ett pressmeddelande.

Shazam-appen kan identifiera musik vid de tillfällen då användaren inte känner till vilken låt som spelas. Information om artist, album och låttitel kommer upp på skärmen. Sedan många år är appen dessutom tätt integrerad med andra musiktjänster som Spotify.

Det var sajten Techcrunch som häromdagen rapporterade om Apples planer på att köpa Shazam. Prislappen sägs ha blivit omkring 400 miljoner dollar. Nu uppger Techcrunch att både Snap – bolaget bakom Snapchat – och svenska Spotify sägs ha uppvaktat det brittiska bolaget. ”Samtalen med Spotify ska ha skett tidigare men ledde med anledning av priset inte någon vart. Gissningsvis spelar även det faktum att Spotify förbereder sig för en börsnotering roll”, skriver Techcrunch.

Sajten spekulerar i att Shazams senaste satsningar på AR – förstärkt verklighet – är förenligt med Apples egna visioner för framtiden. Men det går också att tänka sig att Shazam-funktionen integreras i en kommande version av operativsystemet IOS: i Googles senaste Pixel-telefoner finns en liknande funktion som automatiskt känner igen och listar musik som spelas i omgivningen.

Peter Ottsjö

Mer om: Spotify Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt