Apple släppte in den <br></br>norska webbläsaren

2010-04-13 11:37  
Opera Mini 5 för Iphone (klicka på bilden).

Slut på spekulationerna – Apple har nu godkänt den norska lilla webbläsaren Opera Mini för Iphone. Frågan är nu om den kan bli ett hot mot Apples förinstallerade webbläsare Safari.

Som väntat visarde första testernaav Opera Mini på Iphone att den är betydligt snabbare än Safari.

Anledningen är att webbsidorna liksom i andra versioner av Opera Mini först laddas ner till Operas servrar i Oslo, där de komprimeras till en tiondels storlek och sedan skickas ut till mobilen, utan någon större skillnad i utseende.

Många undrade om Apple skulle godkänna programmet, eftersom den generella regeln är att inte godkänna program som åstadkommer det som Apples egna förinstallerade program gör.

Frågan väckte stort intresse eftersom Iphone idag har en allt större påverkan på mobilbranschen, samtidigt som Apple i varje ögonblick ensamt bestämmer vilka program som får finnas på mobilen.

Opera startade en klocka på sin webbsajt samtidigt som programmetskickades till Apple, för att mäta hur lång tid det skulle ta innan det godkändes eller nobbades, och idag stannade den pådrygt 20 dagar.

Uppenbarligen har Apple beslutat att Opera Mini genom sin annorlunda funktion inte gör samma sak som Safari.

Nu återstår frågan om huruvida Opera Mini kan bli mer populär bland Iphoneanvändare än Safari.

Mats Lewan

Mer om: Iphone Opera Mini

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt