Äntligen! Nu är dina foton helkassa igen

2009-01-27 23:00  

Lätt, smidig och väldigt enkel att komma i gång med. Polaroids batteridrivna fotoskrivare har många fördelar. Tyvärr är inte bildkvalitet i toppklass en av dem.

På prylmässan CES 2009 gjorde Polaroidkameran comeback. Polaroids Pogo Instant Camera fick stor uppmärksamhet på nätets alla prylbloggar.

Kameran är digital, bilderna sparas på minneskort. Men Polaroid-funktionen finns också. Bilderna går att skriva ut direkt.

Skrivartekniken som används nu kallas för zink - zero ink. Den använder ett specialpapper i stället för bläckpatroner eller liknande.

Pappret är bestruket med tre färglager, ett för gult, ett för magenta och ett för blått. Innan fotot har skrivits ut är pappret blankt, men de tre färgerna "framkallas" med hjälp av ett värmeelement i skrivaren.

Ny Teknik har testat Polaroids Pogo Printer, en föregångare till kameran. Skrivaren, som nyligen börjat säljas i Sverige, utnyttjar samma skrivarteknik. Via bluetooth kopplas den till kameramobiler, via usb till en vanlig digitalkamera.

Och det står klart att fascinationen för en bild utskriven direkt fortfarande är stort. Särskilt om den togs med en kameramobil. Alla som sett skrivaren under Ny Tekniks test har blivit riktigt nyfikna. Vuxna som barn har bett om en bild till. Och en till. Och en till.

Intresset avtar dock snabbt när det står klart vad den kostar.

Kring 1 200 kronor för själva skrivaren är möjligen överkomligt. Men dryga tre kronor för varje utskriven bild är det definitivt inte. För det är bildkvaliteten alltför dålig.

Utskrifterna är okej, men inte så mycket mer. Det största problemet är vertikala linjer som i olika grad finns med på alla fotografierna, oavsett om de kommer från en digital systemkamera eller från en kameramobil.

Ska Pogo Instant Digital Camera kunna bli någon större framgång för Polaroid krävs därför att dotterbolaget Zink, som utvecklar skrivartekniken, tar den några steg framåt.

Anders Thoresson

Mer om: Retro Polaroid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt