Analytiker: Rätt köp Nokia

2007-10-01 15:49  

Nokias köp av Navteq gör att mobiljätten blir enormt stark på gps-tjänster i mobiltelefonen, det menar analytiker som Ny Teknik talat med. Köpet är ett strategiskt bra val då efterfrågan för gps i mobilen spås öka snabbt framöver.

Mobiltelefonbranschen letar febrilt efter tjänster som ska bli den nästa stora kassakon. Gps-navigation är en tjänst som flera aktörer tror på. Därför var Carolina Milanesi, analytiker på Gartner inte förvånad över köpet.

- Nokia har tidigare sagt att de ser gps som en viktig tjänst i framtiden. Ingen annan mobiltelefontillverkare har satsat lika mycket. Genom köpet kommer de att ligga väldigt långt fram inom detta segment. Det blir tufft för konkurrenterna att ta igen det försprånget, säger Carolina Milanesi.

Analysföretaget Gartner spår att 40 procent av det totala antalet sålda mobiltelefoner kommer att ha integrerat gps-liknande lösningar 2010.

Carolina Milanesi tror att Nokia kommer ta fram andra tjänster i och med köpet. Bland annat tror hon på att de kommer arbeta för att ha mer avancerade trafiktjänster i mobilerna.

Även Greger Johansson, analytiker på Redeye, tror att köpet är strategiskt bra för Nokia.

- Navigeringstjänster är något som personer är bered att lägga ned pengar på. Den stora frågan är om Nokia verkligen behöver köpa den här verksamheten och om prislappen är för hög, säger Greger Johansson, analytiker på Redeye.

Enligt utländsk press är köpet av Navteq helt naturligt då gps-jätten Tom Tom köpte Tele Atlas i juli. Nokia använder sedan tidigare data från Navteq och det sägs att aktörer som Google också velat lägga händerna på bolaget.

I och med köpet av Navteq kliver Nokia ännu en gång in på sina kunder operatörernas område. Operatörerna vill själva välja vilka tjänster de vill ha i mobiltelefonerna. Nu väljer helt plötsligt tillverkarna vad som ska finnas. Dels har Nokia valt egna gps-tjänster men tidigare lanserade de även det nya området Ovi men olika speltjänster.

Yvonne Edenholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt