Amnesty: Friheten på nätet minskar

2007-06-07 12:29  

Amnesty International varnar för att internets frihet håller på att inskränkas. Flera länders regeringar har valt att censurera delar av internet. Samtidigt gör stora företag som Google, Microsoft och Yahoo inget åt problemet.

Censur av internet påminner enligt Amnesty om ett virus. Det har spridit sig från att bara finnas i en handfull länder som Kina till att gälla flera länder och detta oroar Amnesty. Det skriver BBC News.

- Den kinesiska modellen av ett internet som tillåter ekonomisk tillväxt men inte yttrandefrihet växer i popularitet, från ett fåtal för fem år sedan till ett dussintal idag som stoppar sajter och arresterar bloggare. Om vi inte agerar nu kan internet förändras till oigenkännlighet, säger Tim Hanock på Amnesty, enligt BBC News.

Enligt den senaste rapporten från Open Net Initiative är det runt 25 länder som censurerar delar av internet.

Amnesty anser dessutom att it-jättar som Google, Microsoft och Yahoo väljer är alldeles för veka eftersom de alldeles för lätt går med på regeringarnas krav.

Yvonne Edenholm

Mer om: Amnesty

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt