Ai avslöjar politikers mobilsurfande i möten

2021-07-08 10:21  
I Belgien avslöjar ny teknik att landets politiker ibland är pinsamt ointresserade av mötena de närvarar på. Foto: Dries Depoorter

Förtroendevalda – men frånvarande. I Belgien avslöjar ny teknik att landets politiker ibland är pinsamt ointresserade av mötena de närvarar på.

Att vara förtroendevald politiker kommer med ett enormt ansvar. Men det finns de som anser att många lokalpolitikerna verkar ointresserade av sitt uppdrag. För att ta reda på hur det såg ut i mötesrummen tog belgiska konstnären Dries Depoorter och utvecklade mjukvara som nu övervakar politikers engagemang.

I Belgien livestreamas alla möten som den flamländska regeringen har. Det är ett sätt att visa upp demokratin utan filter, och ett offentligt skådespel som är inskriven i lagen. Detta tog Dreis Depoorter fasta på och utvecklade ett ai-program kallat ”Flemish Scrollers” som nu övervakar politikerna.

Det ai:n gör är att med hjälp av ansiktsigenkänning spåra var de lägger fokus – och hur mycket tid de spenderar med att scrolla på mobilen under mötena. Men det slutar inte där. Som grädde på moset, eller lök på laxen beroende på vilket perspektiv man har, så twittrar ai:n ut korta filmsnuttar på mobilsurfarna med uppmaningen ”Snälla distraherade (politikers namn), var vänlig håll fokus”.

Läs mer: ”En superintelligent ai riskerar att avvika kraftigt från mänskliga mål”

Är det ingen livesändning i gång, så tränar ai:n genom att använda arkiverade mötessessioner.

Mjukvaran gick live den 5 juli, men har redan lett till stor uppståndelse där vissa applåderar tilltaget – medan andra är mer negativa.

Men varför har konstnären valt att göra det här? Jo, tanken bakom är att få fart på diskussionen om vad en allt snabbare digitalisering kan innebära. Det är inte svårt att sy ihop övervakningssystem när man använder publika tillgångar och kameror och applicerar avancerad mjukvara. Sedan tidigare har han på samma tema bland annat gjort konstverk där en roterande övervakningskamera beskriver allt den ser. Han har även en installation där besökare via publika kameror kan övervaka övergångsställen – och sedan har valet att polisanmäla de som går mot röd gubbe genom att trycka på en knapp.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt