3 Gbit wlan från taklampan

2013-04-09 15:15  
Med led-lampor i takarmaturen ordnas ett optiskt höghastighetsnät. Foto: HHI

Ett trådlöst nätverk på 3 Gbit/s baserat på optisk kommunikation från en taklampa är nu verklighet.

Forskare vid tyska Heinrich Hertzinstitutet HHI har vidareutvecklat optisk dataöverföringsteknik med hjälp av led-lampor i exempelvis takarmaturer.

Från tidigare försök med dataöverföring på mellan 500 och 800 Mbit/s har forskarna nu lyckats få upp kapaciteten att med ljuspulser överföra upp till 1 Gbit/s per frekvensområde.

Eftersom vanliga led-lampor, som redan säljs kommersiellt, använder tre olika frekvensområden, är det möjligt att öka överföringskapaciteten till 3 Gbit/s.

Där man tidigare använde en bandbredd på 30 MHz har forskarna nu lyckats höja bandbredden till 180 MHz. Därmed har det också blivit möjligt att höja överföringskapaciteten.

Förutom att komma till användning i optiska trådlösa nät i stora mässhallar eller i operationssalar ser forskarna en möjlighet med kommunikation mellan fordon, eller från fordon till sändare utmed vägarna.

Tekniken presenteras vid konferensen Fiber Optics Expo 2013 i Tokyo 10 - 12 april.

Håkan Abrahamson

Mer om: Wlan Optik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt