146.000 hushåll får <br></br> inget fast bredband

2008-02-21 09:24  

146.000 hushåll. Så många är det som inte kan räkna med fast bredband inom ett par år. Det slår PTS fast i en rapport. Alla borde få tillgång till bredband, tycker PTS, men då krävs statliga insatser.

Bredband är idag lika viktigt som post och telefoni, skriver PTS. Men om alla ska få tillgång till bredband krävs det offentliga initiativ. De här 146.000 hushållen kan inte räkna med att marknaden löser problemet.

Vad som hänt det senaste året är dock att trådlöst bredband med turbo-3g blivit ett alternativ.

Glesbygds-3g enda leverantören
Av de 146.000 hushållen utan fasta möjligheter kan ungefär 144.000 få mobilt bredband med turbo-3g. Av dem har 36.000 tillgång till de vanliga 3g-näten, medan de övriga 108.000 har "glesbygds-3g" med Nordisk Mobiltelefon som enda möjliga leverantör.

PTS påpekar samtidigt att Nordisk Mobiltelefons situation är osäker på grund av rättstvister.

Krokom, Vilhelmina och Åre
I slutändan är det omkring 2.300 hushåll eller arbetsplatser som saknar alla möjligheter till bredband idag. De flesta av dem finns i kommunerna Krokom, Vilhelmina och Åre.

Ett förslag från PTS för att tvinga staten att lösa problemet med bredband till alla är att höja nivån på så kallat "funktionellt tillträde", det vill säga den hastighet som alla svenskar har rätt till enligt lag. Idag ligger den på ynka 20 kilobit/s.

I rapporten framgår också att två miljoner hushåll eller arbetsplatser har adsl som enda alternativ för fast bredband.

Tekniska hinder
För ett år sedan rapporterade PTS att det var färre hushåll, 136.000, som saknade möjligheter till fast bredband. Att siffran nu är högre beror på att PTS nu räknat noggrannare, och tagit hänsyn till en del tekniska hinder. Med det gamla måttet skulle siffran varit nere i 103.000.

PTS definition av bredband är en uppkoppling som kan uppgraderas till minst två megabit/s "nedströms".

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt