Se svenska paviljongen växa fram

2010-04-29 12:29  

På lördag inviger handelsminister Ewa Björling den svenska paviljongen på världsutställningen i Shanghai. Den ska sticka ut bland ett sjuttiotal andra extrema skapelser. Se här hur den växt fram.

En världsutställning är en veritabel arkitekttävling där det gäller att fånga landets själ samtidigt som exteriören ska vara något i hästväg för att synas.

Paviljongparaden i Shanghai skrev Ny Teknik i februari till ett bildspel med drygt 40 fantasifulla paviljonger som de såg ut på arkitekternas skisser – innan de var färdigbyggda.Se den artikeln här.

Nu har den svenska Expo 2010-kommittén lagt ut bilder på hur den svenska paviljongen växt fram. Det är sammanlagt ett 70-tal intressanta bilder som finns utlagda på Flickr.Kom till den sajten här.

I den här artikeln har vi gjort ett bildspel med nio bilder från bygget.

H&M klär guiderna i blommig ekodress
Den svenska organisationen är på plats sedan länge. Utställningsgeneralen Annika Rembe flyttade med hela familjen till Shanghai redan i höstas och ska stanna kvar ända till utställningen stängs i oktober.

I helgen öppnas hela området och handelsminister Ewa Björling är då på plats för att förrätta den högtidliga invigningen av den svenska paviljongen som har miljö och hållbarhet som tema.

Om handelsministern ska ha på sig den officiella svenska Expo-klänningen från H&M:s miljöanpassade Garden Collection förtäljer inte pressmeddelandet från regeringen.

Kungen och Maud håller hov
Nästa stora evenemang blir den 9 maj då Sverige och Kina firar 60-årsdagen av de svenska-kinesiska diplomatiska förbindelserna. Sverige var det första land i världen som erkände den nya Mao-regeringen 1950.

Sedan kommer kungen och Maud Olofsson och håller hov den 23 maj.

Den 6 juni firas nationaldagen på svenska paviljongen och den 19 juni när kronprinsessan Victoria gifter sig blir det också stor baluns på paviljongen.

Inte ens midsommarafton ska gå obemärkt förbi i Shanghai.

Den 31 oktober är hela äventyret slut och det firas med en Grand finale.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer