British Museum utbildar irakiska arkeologer i modern räddningsteknik

2016-02-24 13:22  
Figur på den historiska staden Hatra, norr om Baghdad, ett av områdena som rapporteras ha skadats av IS. Foto: TT/Antonio Castaneda

British Museum startar nu ett femårigt träningsprogram för irakiska arkeologer. De ska lära sig den senaste tekniken för att dokumentera och återskapa de kulturskatter som förstörts av terrorgruppen IS.

Den irakiska arkeologerna ska bland annat utbildas i 3d-skanning och uppbyggnad av 3d-modeller utifrån äldre dokumentation och fragmenterade underlag med datorprogram och algoritmer som används inom den moderna rättsmedicinen. Det handlar i första hand om att snabbt dokumentera förstörelsen för att sedan återskapa och bevara de gamla kulturskatterna.

Utbildningen består av tre månaders grundträning på British Museum i London, och sedan ytterligare tre månaders utbildning i fält. Under de fem år projektet ska pågå vill British Museum utbilda ett 50-tal arkeologer från Irak. Den första gruppen om fem ska väljas ut och påbörja sin träning denna månad, skriver tidningen The Art Newspaper.

Den brittiska regeringen finansierar det hela med 3 miljoner pund, cirka 35 miljoner kronor, ur de 350 miljoner kronor som budgeterats för att bevara antikviteter och kulturarv i internationella konfliktområden.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt