Volvo styr om - mot Sim City

2009-03-03 23:00  

Nu hämtar Volvo-koncernen inspiration och metoder hos spelindustrin. Volvo IT bygger prototyper till affärssystem med samma verktyg som används för att utveckla spel till Xbox.

Sim City. Det är en av de första associationerna man får. Skärmbilden påminner mycket om det gamla succéspelet.

- Det var också en av förebilderna jag hade. Railroad Tycoon en annan, säger Wim De Smet, utvecklare på Volvo IT.

Men lastbilarna och kartongerna är inte delar i ett spel. Det här är grunden i ett arbetsverktyg för terminalplanerarna på Volvo Logistics lastbilsterminal i Gent.

Dit kom dagligen runt 120 transporter, medan 80 lämnar området. Planerarnas uppdrag är att ha överblick över vad som händer i terminalen. Vilken truckförare ska ta hand om vilken lastbil? Var ska pallarna ställas? När ska de vidare?

- Alla data som de baserar sina beslut på presenteras traditionellt sett i långa tabeller. Volvo Logistics har behov av något som ger en snabbare överblick, säger Bart Fleerackers, projektledare på Volvo IT.

Den första idén var tvådimensionell grafik, där enkla rektanglar skulle representera de olika objekten. Wim De Smet bestämde sig för att ta lösningen ett steg till, att återskapa terminalen i tre dimensioner. Och det var inte bara utseendet han lånade från spelens värld.

- Jag har använt utvecklingsverktyg som används för att göra spel till Xbox och Windowsdatorer. Det snabbade på utvecklingen rejält, bland annat tack vare att det finns många färdiga grafikbibliotek. Jag gjorde det här på någon vecka. Utan de verktygen skulle det ha tagit den dubbla eller kanske tre gånger så lång tid, säger han.

Den bakomliggande logiken har inte förändrats alls. Det nya är hur den presenteras. En lastbil är en lastbil, istället för en rad i en tabell. Vissa enklare kommandon går redan att utföra i det grafiska gränssnittet, men möjligheterna ska bli fler.

- I datorspelens värld började det med textbaserade äventyr där man skrev in vad man ville göra. I dag bygger man hela samhällen med hjälp av musen. Det här är samma utveckling, men i affärsapplikationer. I prototypen är det lastbilar du pekar på, genom att klicka och dra kommer det gå att lägga in nya arbetsorder i systemet, säger Wim De Smet.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt