Se upp, här kommer största såmaskinen

2012-08-29 13:17  

Mycket är stort med Seed Hawk 1300. Så sägs den också vara världens största såmaskin.

Det var under utställningen Farm Progress Show i Kanada som bolaget Väderstad Seed Hawk, nyligen presenterade såmaskinen Seed Hawk 1300. Såtanken, eller carten, för utsäde och gödning rymmer 46 kubikmeter, väger 15 ton och har en längd på över 15 meter. Det gör den, enligt företaget, till världens största såmaskin.

- Det är möjligt att så upp till 61 hektar per fyllning. Nu är det svårt att jämföra olika maskiner eftersom mängden hektar avgörs av bland annat när, och vad man sår, men man kan säga att det är väldigt mycket, säger Gustav Nilsson, ansvarig för Seed Hawk på Väderstad.

Den stora modellen är anpassad till direktsådd, alltså när frön sås direkt i föregående grödas stubb, utan någon jordbearbetning.

- Vi har i tester sett att man kan få lika stora skördar vid direktsådd som vid konventionell sådd. Det innebär också att man kan spara uppemot 90 procent av etableringskostnaderna, säger Gustav Nilsson.

Andelen direktsådd i Sverige är dock relativt liten. Den nya jättemodellen är också anpassad för andra marknader än den svenska. Väderstad Seed Hawk tror att störst efterfrågan finns i till exempel Ryssland, USA, Kanada och Australien.

- Sverige och Europa har inte så stora fält och vägar så det blir besvärligt med för stora maskiner, säger Gustav Nilsson.

Än så länge finns modellen bara som prototyp, men under 2013 räknar Väderstad Seedhawk att kunna starta en försäljning.

Stefan Nordberg

Mer om: Jordbruk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt