Hårdför Saabchef rysk bilboss

2013-11-06 09:13  
Bo Andersson Foto: GAZ Group

Saabs före detta inköpschef Bo Andersson blir vd för Rysslands största personbilstillverkare Avtovaz, tillverkare av bilen Lada.

Bo Andersson är utbildad militär och ekonom, och anställdes vid dåvarande bilföretaget Saab. Som inköpschef fick han snart rykte om sig att vara hård mot underleverantörer och kräva ständiga prissänkningar på komponenterna.

1993 gick han vidare inom GM-koncernen, från Saab i Sverige till GMs huvudkontor i Detroit. Som inköpschef fick han ansvar för världens största inköpsbudget. Han avancerade till vice vd inom GM när den ryske miljardären Oleg Deripaska rekryterade Bo Andersson till vd-posten för bilföretaget GAZ.

GAZ är en stor lastbilstillverkare, men inom företaget finns även produktionskapacitet för personbilar, och man har i samarbete med företag som GM, VW och Daimler monterat modeller från dessa bilmärken för den ryska marknaden.

Anderssons insatser hos GAZ har uppmärksammats i ryskt näringsliv och politik, och när Avtovaz tidigare vd Igor Kamarov utsågs till vice generaldirektör för den statliga rymdmyndigheten föll mångas blickar på Bo Andersson.

Avtovaz ägs till viss del av Nissan-Renault sedan 2008. Denna konstellation har haft omkring en tredjedel av den ryska bilmarknaden, men andelen har minskat något den senaste tiden. Bo Anderssons uppgift blir att ta tillbaka förlorade marknadsandelar.

Han tillträder sin nya post vid årsskiftet.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt