De ger miljoninstrument support på håll

2009-03-03 23:00  

Göteborgsföretaget Cox Analytical System gör mätinstrument värda miljoner. Med 3d-modeller kan företaget fjärrstyra supporten. Och dessutom hitta nya kunder.

Cox Analytical Systems föddes ur ett forskningsprojekt kring röntgenoptik på Chalmers. I?dag gör företaget instrument för analyser av sedimentprover som tagits av forskare i oceanografi. Instrumenten finns

i två modeller, där den dyraste går loss på drygt tre miljoner kronor.

-?När man säljer så dyr utrustning och är så litet företag som vi är, är det oerhört viktigt att kunna visa upp att man verkligen klarar av att ge support, säger Anders Rindby, en av grundarna.

Cox lösning är att göra instrument som kan nås via internet.

-?När som helst på dygnet kan vi logga in i alla de instrument vi sålt. För att fjärrstyra, för att ge träning, för att köra diagnostik. Och med webbkameror kan vi se hur det ser ut, säger Anders Rindby.

Ett annat viktigt steg togs för fyra år sedan när Mohamed Noruldin anställdes som cadkonstruktör. Han bygger en 3d-modell för varje instrument som säljs. Cadmodellerna används i konstruktionsarbetet och monteringen. Men de är också en väldigt viktig del

i den fortsatta kundkontakten. Tekniker i Kina, Turkiet eller USA kan tillsammans med Cox Analytical Systems personal titta på modellerna via nätet.

-?Vi kan visa vilken del det är som ska monteras bort och skickas till oss för service, till exempel. Hade vi inte haft 3d-modellerna hade vi fått skicka en tekniker, säger Mohamed Noruldin.

Möjligheten att ge stöd och göra felsökning på distans är viktigt redan med dagens användare. Men den blir än viktigare när Cox vill vidga sig och få kunder i det privata näringslivet. Tekniken kan till exempel användas av gruvindustrin för att analysera borrkärnor ur berg.

-?På ett universitet spelar ett stillestånd i några dagar inte så stor roll. Men i näringslivet tickar kronorna i väg direkt. Den strategiska tanken ända sedan vi började utveckla de här supporttjänsterna för några år sedan har varit att de ska göra oss trovärdigare som leverantör, säger Anders Rindby.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt