Dramatiskt billigare grafen

2015-12-02 15:35  
Grafen framställs ofta som ett supermaterial för exempelvis elektronikprodukter. Men det är dyrt att tillverka. Foto: Alamy

En ny tillverkningsprocess öppnar för bredare grafenanvändning.

Ända sedan supermaterialet grafen framställdes för första gången 2004 har det spåtts en lysande framtid. Det är flexibelt, starkare än stål och en god ledare av värme och elektricitet.

Problemet är att grafen är dyrt att tillverka. Men nu har forskare vid University of Glasgow i Storbritannien utvecklat en ny metod som sänker produktionskostnaden dramatiskt, skriver universitetet.

Den tillverkningsprocess som används liknar kemisk förångningsdeposition, CVD, där grafenet växer på ett substrat, vanligtvis en typ av koppar som är mycket dyr och kostar omkring 1 000 kronor per kvadratmeter. Men nu har forskarna upptäckt att man kan använda billig kopparfolie av samma typ som finns i litium-jonbatteriernas katoder. Den kostar bara omkring tio kronor per kvadratmeter, skriver universitetet.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Alla Tjänstebilar

ANNONS

Debatt

COMSOL