Apple utvecklar teknik för dolda nödanrop

2017-07-20 12:50  
En larmoperatör ska automatiskt kunna ta del av video och ljud från en person i nöd, är tanken. Foto: All Over Press

Apple söker patent för en ny teknik som gör det möjligt att skicka din position till räddningstjänsten – utan att du behöver ringa till 112.

När en olycka inträffar kan det vara svårt för personer som befinner sig i nöd att ringa till räddningstjänsten, samt att ge information om var exakt man befinner sig.

Amerikanska Apple har nyligen skickat in en patentansökan för ny teknik som ska göra det lättare att kontakta larmcentraler som SOS Alarm.

Enligt patentansökan bygger lösningen på att användningsområdet för telefonernas inbyggda fingeravtryckssensorer utökas. Larmsamtal ska kunna aktiveras när användaren skannar av ett specifikt finger, exempelvis pekfingret, skriver CNN.

Användarna ska också kunna ställa in så att systemet automatiskt ringer upp SOS Alarm när man matar in en förinställd pek-sekvens på sensorn eller pressar med fingrarna på skärmen under en viss tid.

Om telefonanvändaren befinner sig i en hotfull situation kan personen dessutom trycka pekfingret mot telefonen för att skicka ett tyst larm till räddningstjänsten utan att detta syns på mobilens skärm, enligt Apple.

Tekniken innebär också att mobilens position automatiskt skickas vidare till räddningstjänsten när en operatör tar emot samtalet. Operatören ska också kunna ta del av livesänd video och ljud från den som larmar.

Apple är inte det enda företaget som utvecklar smartare lösningar för nödsamtal. Advanced Mobile Location (AML) är en teknik som har tagits fram av Brittish Telecom, operatören EE Limited och HTC. Funktionen innebär att ett sms med mobiltelefonens exakta position automatiskt skickas till larmcentralen när en person ringer räddningstjänsten.

Google har byggt in AML-tekniken i sitt mobila operativsystem Android, och funktionen är i dag aktiverad av vissa operatörer i Storbritannien, Estland, Litauen och delar av Österrike.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer