Populärteknik

Kinesiska rymdflygplanet ligger fortsatt i omloppsbana

Landets förra farkost nöjde sig med två dagar i omloppsbana. Men Kinas nya, återbrukbara rymdflygplan har ännu inte landat.

Publicerad

Kina benämner den som en återanvändbar experimentell rymdfarkost, och uppskjutningen skedde den 4 augusti i Gobiöknen. Landet sköt upp en liknande farkost 2020, men det är oklart vad – om något – som skiljer de två åt.

Vaga uppgifter från Kina

En Long March 2F-raket tog det nya rymdflygplanet till låg omloppsbana. Föregångaren gick bara i omloppsbana under två dagar, där farkosten släppte ut en liten last innan den landade som ett flygplan i västra Kina. Det skriver Space.com.

Men efter nära sex dagar rapporterade Forbes att det senaste rymdflygplanet ännu låg i omloppsbana, och i skrivande stund finns inga rapporter om att farkosten har landat.

Den kinesiska statliga nyhetsbyrån Xinhua återger den vagt beskrivna planen att farkosten ska ligga i omloppsbana "en viss tid" och testa viss teknik, samt "insamla teknisk kunskap för fredligt bruk i rymden".

"Kan handla om övervakning"

Enligt Forbes har designen stora likheter med U.S. Space Force rymdflygplan X37B, som har legat i oavbruten omloppsbana under hela två år.

Tidningen konstaterar att ingen vet vad varken USA eller Kina har för mål, men en god gissning är att det handlar om övervakning.