ANNONS FRÅN LANTMÄTERIET

Här är myndigheten som driver digitaliseringen i Sverige

Susanne Ås Sivborg, generaldirektör och Julia Pommer, förrättningslantmätare på Lantmäteriet.

På Lantmäteriet jobbar ingenjörer av alla dess slag med att bygga det svenska samhället. I en tid när den tekniska utvecklingen ständigt förändras är Lantmäteriet en av myndigheterna som driver på digitaliseringen i Sverige.

Publicerad Senast uppdaterad

Julia Pommer jobbar på Lantmäteriet i Gävle, ett av myndighetens femtio kontor runt om i landet. Som förrättningslantmätare ser hon dagligen hur digitaliseringen förändrar Lantmäteriets arbete, och hur det förenklar och snabbar på processen.

– Ibland räcker inte flygfoton och kartor till. Då måste jag ta mig ut för att se hur en specifik plats ser ut. Men tack vare den tekniska utvecklingen inom till exempel geodata kan jag i dag göra en stor del av mitt jobb från kontoret. Desto mer vi jobbar med tekniken, ju säkrare blir också den data som vi får. Det är häftigt att få följa med och se vad som händer inom de närmaste fem till tio åren, säger Julia Pommer.

Digitaliseringen påverkar alla
Det är inte bara på fältet som förändringen är synlig. Även relationen med det svenska folket påverkas, något som är en viktig fråga för myndigheten berättar Lantmäteriets generaldirektör Susanne Ås Sivborg:

– Vi har flera digitala tjänster och det är något som vi har arbetat väldigt mycket med, att utveckla nya sätt att hantera ansökningar om förrättningar eller inskrivningsärenden. Det här är en resa som vi måste göra och jag tror att digitaliseringen kommer att ha en ganska stor inverkan på vårt sätt att arbeta. Vi är också en av myndigheterna som driver på digitaliseringen i det offentliga Sverige.

”Jag kan inte bli mättad”
Julia Pommer är, likt Susanne Ås Sivborg och flera av deras kollegor, ingenjör i grunden. Hon jobbar med fastighetsfrågor och finns med tidigt i byggnadsprocessen. Frågor som är fastighetsrelaterade och rör infrastruktur är några av Lantmäteriets viktigaste delar, ett varierat område som ständigt kommer med nya utmaningar.

– Eftersom vi jobbar med väldigt breda frågor har vi ett stort utbildningsutbud. Jag måste till exempel veta hur ekonomin kring skog fungerar, eller hur en väg ska byggas. Det är en oerhörd fördel med mitt jobb – att jag hela tiden får utvecklas och lära mig mer. Jag ser inte att jag skulle kunna bli mättad på det här jobbet, säger Julia Pommer.

En annan viktig faktor till att hon trivs bra på sitt jobb är stämningen på kontoret.

– Vi har en otrolig samanhållning på kontoret och jag känner att jag alltid kan fråga mina kollegor om hjälp, säger Julia Pommer.

Susanne Ås Sivborg berättar att det finns ett långsiktigt arbete på Lantmäteriet för att skapa bästa möjliga arbetsplatsmiljö på alla femtio kontor.

– Att skapa en attraktiv arbetsplats och en bra arbetsmiljö är väldigt viktigt för oss och något vi jobbar mycket med. Vi gör ständigt arbetsplatsundersökningar och tar fram handlingsplaner för att se till att vi har en bra arbetsmiljö.

Om Lantmäteriet:

Lantmäteriet finns i hela landet och är den myndighet som kartlägger Sverige. Vi ansvarar för fastighetsindelningen i Sverige och försörjer samhället med information om geografi och fastigheter samt bidrar till hållbart samhällsbyggande och ekonomisk utveckling.

Läs mer om Lantmäteriet här.