ANNONS FRÅN PREVAS

”Digitaliseringen är inget hokus pokus”

"Den som bara fokuserar på ”disruptiv innovation” missar de dagliga förbättringarna. Det händer mycket över tid som skulle kunna betraktas som disruptivt", säger Karl-Gustav Ramström på Prevas.

Det är drygt 12 000 dagar sedan internet kom till Sverige, och Prevas har varit med och drivit utvecklingen dagligen sedan dess. ”Vi är en del av en historisk utveckling inom digital teknologi”, säger Prevas vd Karl-Gustav Ramström.

Publicerad Senast uppdaterad

Digitaliseringen påverkar i dag människor på många olika sätt och den omfattar inte bara produkter och produktionssystem, utan allt fler yrken och samhällsfunktioner.

Det talas nu bland annat om både smarta produkter och smarta fabriker, där digitalisering blivit en förutsättning. För Prevas, vars historia och kärnkompetens utgår från produkter och produktionssystem – fabriker – är det ett naturligt nästa steg i utvecklingen. Nu accelererar utvecklingen i takt med datorernas ökade prestanda och uppkopplingsmöjligheter.

– Tekniken och den allt lägre prisnivån driver på förändringen och utvecklingen går betydligt snabbare nu än när vi startade på 80-talet. Digitaliseringen ligger i vårt DNA, vi kan applikationerna och förstår hur tekniken kan användas för att lyfta utvecklingen ytterligare en nivå, säger Karl-Gustav Ramström.

Gräv där du står

Visst finns det tekniksprång som ställer saker och ting på ända och gör produkter eller tjänster omoderna. Oftare handlar det dock om att göra nästan samma sak men smartare, med ny funktionalitet, ökad produktivitet, bättre flyt i fabriken och därigenom mindre bundet kapital.

– Den som bara fokuserar på ”disruptiv innovation” missar de dagliga förbättringarna. Det händer mycket över tid som skulle kunna betraktas som disruptivt – det beror på synsätt, så min uppmaning är gräv där du står men utnyttja digitaliseringens möjligheter, säger Ramström.

Att förstå ny teknologi är helt avgörande och där har Prevas med sin bakgrund som ett teknikföretag ett försprång. De kan kundernas utmaningar och lämnar väl underbyggda rekommendationer kring hur ny teknologi kan förbättra den befintliga verksamheten.

– Vår uppgift är att hjälpa kunderna ta till sig ny teknologi i små steg så att de orkar fullfölja, både organisatoriskt och ekonomiskt. Samtidigt är det viktigt att de tar tag i dessa frågeställningar för att inte bli frånsprungna. Även om det inte rör sig om disruptiv innovation kan det ibland kännas så eftersom utvecklingen går så mycket snabbare än tidigare, säger Ramström.

Digitaliseringsångest

Det krävs dock modiga ledare som vågar starta en resa utan att utreda allt i detalj. Även här agerar Prevas som ett stöd. Många upplever ett stressmoment runt exempelvis Industri 4.0, ett trendord om en framtida produktionsanläggning. Hur tar vi oss dit? Hur planerar vi våra framtida investeringar för att röra oss i rätt riktning utan att skrota det vi har idag?

– Det florerar många fantasifulla uttryck men vi försöker avdramatisera digitaliseringen och göra den mer greppbar, menar Ramström.

AI, artificiell intelligens, var stort redan på 90-talet men dog ut på grund av att den dåvarande datorkraften var för klen. I dag finns nya förutsättningar för storskalig datainsamling, analys och avancerade algoritmer. Men idéerna är inte nya.

– Prevas har alltid arbetat nära industriella processer, vi ser mönster och möjligheter att optimera allt från förebyggande underhåll till en produktionslina som är ojämnt dimensionerad med flaskhalsar som resultat. Det kan röra sig om balansering för bättre flöde eller spårbarhet vid produktion av medicin eller livsmedel, där det gäller att exakt veta vad som hänt med en produkt genom processen. Alla sådana system kan vi idag skapa tack vara uppkoppling och hantering av stora datamängder, säger Karl-Gustav Ramström.

Läs mer: Hållbar produktion av lax och Värdefull kunskap för ICA .

Samarbeta mer

Kontinuerliga förbättringar, autonomitet och automation har länge funnits i skolböckerna men koncepten har varit svåra att realisera på grund av kostnads- och prestandaskäl. I dag finns många pusselbitar på plats som kan kombineras för att nå längre. Tack vare teknikutvecklingen går det att realisera redan kända tankar , att förstå detta vid varje enskilt steg är vad som kännetecknar ett framgångsrikt företag.

– Det är här som vi kommer in som en ”speaking partner” med kunskap om tekniken där vi kan hjälpa kunderna att komma vidare. Eller, för den delen, att ta ett större steg men då också vara beredd på mera övergripande förändringar, säger Ramström.

Erfarenheten och kunskapen från industrin har Prevas nytta av även inom andra områden. Ett exempel är mHealth och Life Science där tekniken bland annat möjliggör mer vård i hemmet, med övervakning och provanalyser via uppkoppling.

– Om du till exempel har hjärtproblem kan du i lugn och ro i hemmamiljö eller från semesterresan enkelt mäta din hjärtrytm, och via en digital uppkoppling skicka in den för analys och rådgivning. Det finns så många nya möjligheter och även om vi inte är experter inom behandlingsformen eller den medicinska aspekten så finns det mycket vi kan bidra med som teknikpartner, berättar Ramström.

Läs mer: Effektiv diagnostistisering tack vare EKG-registrering

Det handlar om att hitta rätt nivå och att i nära samarbete med kunden vara med och få fram den bästa tekniska lösningen. Det ökar träffsäkerheten samtidigt som det kortar tiden till marknaden, en allt viktigare faktor i den globala konkurrensen. Den verkliga utmaningen handlar om att omvandla digitaliseringen till konkret kundnytta. Hur kan digitalisering göra skillnad?

– Kunden förstår sin bransch och marknad och Prevas kan tekniken och applikationerna. Framgångskonceptet är att inte enbart sälja expertkunskap på en hög tekniknivå, det är först när vi verkligen samarbetar som vi kan leverera riktigt imponerande resultat! avslutar Karl-Gustav Ramström.