ANNONS FRÅN HÖGSKOLAN VÄST

Digital fortbildning stärker svensk industri

Industrin befinner sig mitt i en digital transformation. Vågor av ny teknik sköljer in och konkurrensen om kompetens blir allt högre. Kontinuerlig och kvalificerad kompetensutveckling har därför aldrig varit viktigare.

Publicerad Uppdaterad

Teknikutvecklingen sker snabbare än någonsin och skapar en enorm utbildningsutmaning för den svenska tillverkningsindustrin. Lösningen kan vara ett nyutvecklat webbaserat fortbildningsprogram. Ingenjör 4.0 är framtaget i samverkan med Svenska Produktionsakademien där 13 högskolor arbetar tillsammans med forskning och utbildning. I samarbete med Produktion2030 och näringslivet startade de i somras en pilotstudie med kursmoduler för att komplettera befintliga ingenjörs- och teknikutbildningar. Utfallet blev så lyckat att satsningen nu har expanderats.

Utbildning anpassad för industrin

– Lärosätena har forskningsresultat och kunskaper inom specialistområden som de delar med sig av i modulerna. Vi insåg att det fanns en otrolig möjlighet att också erbjuda kunskapen till industrin. Så nu har vi lagt till ytterligare sju moduler till de ursprungliga åtta, som kommer att erbjudas under våren och hösten, säger Bengt-Göran Rosén, professor i maskinteknik på Högskolan i Halmstad och projektledare för Ingenjör 4.0, och fortsätter:

– Alla moduler riktas åt digitaliserad tillverkning och handlar om IT-traditionella områden som behöver utvecklas för att vi ska kunna jobba med den digitaliserade industrin.

Kompetensutvecklingen sker några få timmar i veckan och erbjuder lärande på arbetsplatsen och tillsammans med andra bolag. Modulerna är skapta så att det ska gå att jobba parallellt och innehåller övningar och verktyg som tillåter praktiskt arbete.

Samarbete som stärker

En viktig komponent som möjliggör det unika erbjudandet av digital onlineutbildning är samarbetet med företaget Collegial, som arbetar för att stötta bolag med tillgänglig och kontinuerlig kompetensutveckling.

– Hela industrin är mitt i en digital transformation och det finns ett stort utbildningsbehov bland svenska företag och anställda, särskilt bland ingenjörer. Utan rätt kompetens är företag inte konkurrenskraftiga och medarbetare inte anställningsbara. Digitala lösningar på utbildning erbjuder livslångt lärande och är mer kostnadseffektivt, säger Peter Myhrström, Head of Partner Experience på Collegial.

– Att högskolor går ihop och samskapar något som ska stärka svensk arbetsmarknad och svenska företag är helt unikt. Det är akademins steg ut i att bidra till det kontinuerliga lärandet. De svenska bolagen har också insett att det här är något som gynnar Sverige som land. Det är ett fantastiskt initiativ, avslutar han.

Annonsinformation

Ingenjör 4.0 är en webbaserad fortbildning på högskolenivå för industrins ingenjörer som finansieras av innovationsprogrammet Produktion 2030. Bakom projektet står 13 högskolor i Sverige som alla är med i Svenska Produktionsakademien.

Vill du delta i projektet och ta del av viktig kompetensutveckling? Gå in på www.ingenjor40.se och läs mer.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se