ANNONS FRÅN XYLEM

”Det märks att det här är ett väldigt välmående företag”

Fredrik Wahlgren och Sara Vitmosse fick chansen att göra ett ”Summer internship” hos Xylem, som arbetar med lösningar för världens vattenförsörjning. Det blev en utvecklande sommar där de fick ett stort förtroende att själva leda projekt redan från start.

Publicerad Uppdaterad

Fredrik Wahlgren och Sara Vitmosse studerar till vardags på KTH. Fredrik Wahlgren läser en master mot hållbar energiteknik och Sara Vitmosse har läst design- och produktframtagning och gör nu en master inom teknik och hållbar utveckling. Via karriärmässan Armada kom de i kontakt med Xylem:

- Jag träffade på Xylem när jag sprang runt på mässan. De hade med sig en gruvpump i genomskärning och jag hade redan bestämt mig för att det här med turbomaskiner var något spännande. Jag stannade och pratade med dem och kände direkt att det här var ett intressant bolag, säger Fredrik Wahlgren.

Sara Vitmosse kände till bolaget sedan tidigare och när hon träffade på Xylem på Armada-mässan kände även hon att bolaget var precis rätt matchning för hennes karriär:

- Innan jag startade min master reste jag mycket i utvecklingsländer där jag såg olika problem. Det fastnade hos mig och jag har hela tiden känt att jag vill jobba med något som betyder någonting i ett större perspektiv, berättar hon.

Besöket på Armada resulterade i att båda sökte till Xylems ”Summer Internship” där de under sommaren har arbetat ihop med att driva ett eget projekt. Fredrik Wahlgren förklarar:

- I grova drag handlar det om en mobil pumpstation för gruvavvattning där vi har jobbat med själva systemet. Det är ett vidarearbete på ett tidigare exjobb vid Xylem där olika koncept togs fram. Första delen av vårt projekt handlade om att sätta sig in i exjobbet och att förbereda en intervjustruktur, sedan åkte vi till Boliden och pratade med de ansvariga för gruvavvattningen i olika gruvor. Vi presenterade det förslag vi tagit fram och tog emot feedback.

Arbetet mynnade så småningom ut i att en första prototyp av systemet byggdes. Just att få ett stort förtroende från start ser Sara Vitmosse som något extra positivt:

- När vi anlände första dagen var allting förberett. Vi hade fått telefoner, skrivbord och datorer. Vi blev tillsagda att ”de här personerna kan ni prata med om ni undrar över något”. Sedan var det bara att ”get going!”

Fredrik Wahlgren betonar även han förtroendet de gavs:  

- De litade på att vi skulle kunna driva det här projektet själva, samtidigt fick vi också gott om hjälp. Det var lätt att boka in möten, vi hade hela tiden tillgång till teknisk kompetens och handledare fanns tillgängliga. Alla var hjälpsamma. Så fort man hade en fråga släppte alla det de höll på med för att hjälpa till.

Både Fredrik Wahlgren och Sara Vitmosse är överens om att Xylem är en arbetsplats de verkligen kan tänka sig efter studierna:

- Det jag har fastnat mest för är ändå den trevliga atmosfären som finns i bolaget, men också de erfarenheter som jag har fått med mig. Den master jag läser är inte direkt kopplad till produktframtagning men här fick jag gå tillbaka till rötterna och plocka fram de kunskaperna igen. Det har varit en fantastisk merit, säger Sara Vitmosse.

Fredrik Wahlgren avslutar:

- Det märks att det här är ett väldigt välmående företag. Det är öppet och en fin gemenskap. Jag har faktiskt redan fått jobb på Xylem. De håller på och flyttar in en ny avdelning i labbet och jag är med och hjälper till en dag i veckan. Med de kontakter jag knutit hoppas jag dessutom på möjligheten att kunna göra mitt exjobb här.

Läs mer här

Xylem

Xylem är ett ledande globalt vattenteknikföretag med ett åtagande att utveckla innovativa tekniska lösningar för världens vattenutmaningar. Xylems produkter och tjänster förflyttar, behandlar, analyserar, övervakar och återför vatten till miljön för allmännyttiga företag, industri, bostäder och kommersiella byggnader samt inom jordbruk.

Läs mer här