Samhälle

Rymdstation tvingades väja för rymdskrot

Internationella rymdstationen ISS. Foto: Nasa

Astronauterna på den internationella rymdstationen ISS har tvingats göra en undanmanöver för att inte krocka med skrot från en gammal raket, meddelar den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

Publicerad

Det var under tisdagen som ryska och amerikanska flygledare tillsammans fick justera rymdstationens omloppsbana för att undvika kollisionen. Rymdskrotet passerade endast 1,4 kilometer från ISS, uppger Nasa.

De tre astronauterna ombord, två ryssar och en amerikan, var under manövern beredda på att evakuera i en rymdfarkost, i fall det skulle bli nödvändigt.

Rymdskrotet är resterna av en japansk raket från 2018, som förra året bröts i 77 delar, säger astronomen Jonathan McDowell på Twitter.

ISS cirkulerar runt jorden på 42 mils höjd, med en fart på över 27000 kilometer i timmen, vilket gör att även små partiklar kan göra stor skada om de kommer i vägen för rymdstationen.

De senaste 20 åren har 25 liknande väjningsmanövrar genomförts och troligtvis kommer dessa att bli fler, i takt med att jordens omloppsbana fylls med rester av gamla satelliter och raketer. Nasa passar därför på att uppmana till bättre hantering av skrotet i rymden.