Samhälle

Kirurgen Paolo Macchiarini åtalas för grov misshandel

Överåklagaren Mikael Björk åtalar kirurgen Paolo Macchiarini för grov misshandel. Arkivbild. Foto: Marc Femenia / TT
Paolo Macchiarini. Foto: TT

Kirurgen Paolo Macchiarini åtalas för grov misshandel i fallet med de syntetiska luftstruparna vid Karolinska universitetssjukhuset. "Jag gör bedömningen att bevisläget är sådant att det finns tillräckliga skäl för att väcka åtal för grov misshandel i tre fall", säger åklagare Mikael Björk.

Publicerad

I december 2018 återupptog åklagare Mikael Björk den tidigare nedlagda förundersökningen om två fall av vållande till kroppsskada, grova brott, i fallet med de syntetiska luftstruparna vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Under den återupptagna förundersökningen har utredningen kring ett tredje fall inletts på nytt.

– Det har tillkommit förhållandevis mycket bevisning. Det har hållits förhör med ytterligare personer, både i Sverige och utomlands, och det har tillkommit ytterligare skriftligt material, säger Mikael Björk.

Strid med vetenskap

Genom dessa förhör och genom den skriftliga bevisningen har det, enligt åklagaren, blivit tydligt att ingreppen genomförts i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet och därför inte utgjort led i någon laglig form av sjukvård eller tillståndsprövad forskningsstudie.

Mikael Björk anser vidare att det är Paolo Macchiarini själv som ensam bär det straffrättsliga ansvaret.

Varför då, det var ju fler än han som var inblandad i de här operationerna?

– Han har genomfört ingreppen med en metod som är hans. Han var kirurgen i de här tre fallen och bär naturligtvis huvudansvaret.

Men bär han allt ansvar själv?

– För att straffas för grov misshandel måste man ha haft avsikt att skada, men de som fanns runtom honom har inte genomskådat de oriktiga uppgifterna. Det stod klart för de andra först efteråt. Enligt min mening går det inte att visa att någon insett att metoden inte var tillåten.

Men var Macchiarinis avsikt verkligen att skada?

– Det blev en konsekvens av hans agerande. De här kroppsliga ingreppen är i normala fall inte tillåtna.

Enligt åtalet har ingreppen orsakat målsäganden allvarliga fysiska skador och inneburit stort lidande. Samtliga är i dag döda.

Ingreppen har genomförts helt utan lagstöd, anser åklagare Mikael Björk.

– Bilden har nu blivit betydligt klarare. Det här var vare sig sjukvård eller tillåten forskning.

Tillräckligt med bevis

Har nya förhör hållits med Macchiarini?

– Ja, han har förhörts av polis vid den Nationella operativa avdelningen.

Vid förhören ska Macchiarini ha nekat till anklagelserna helt och hållet.

Tänker han infinna sig till rättegången?

– Den frågan tror jag inte att han har fått.

Kan det bli aktuellt att begära honom utlämnad?

– Det är alldeles för tidigt att säga. Så här långt har han, tillsammans med sin försvarare, samarbetat.

Räknar du med att få honom fälld?

– För att jag ska väcka åtal måste det finnas tillräckliga skäl och det är den bedömningen jag gör, att bevisningen räcker.

Fakta: Kirurgen Paolo Macchiarini

Den italienske kirurgen Paolo Macchiarini anställdes 2010 som gästprofessor vid Karolinska institutet. Under loppet av tre år genomförde han transplantationer av konstgjorda luftstrupar på tre patienter. Samtliga är i dag döda.

Fallet uppmärksammades i och med en dokumentär i SVT i januari 2016. Då hade redan försöken med konstgjorda luftstrupar stoppats och Macchiarini slutat som gästprofessor. En brottsutredning om grovt vållande till annans död lades ned 2017, eftersom det inte gick att bevisa att en annan behandling lett till ett annorlunda resultat. 2018 återupptogs utredningen med rubriceringen grovt vållande till kroppsskada.

Karolinska institutet fällde samma år Paolo Macchiarini och sex andra forskare bakom flera vetenskapliga artiklar för oredlighet i forskning. Enligt KI fanns flera allvarliga felaktigheter i artiklarna, bland annat saknades information om djurtester som måste föregå försök på människor.

Sedan fallet uppmärksammades har rektorn och hela styrelsen bytts ut. Flera andra personer i ledande roller har fått lämna sina uppdrag. Paolo Macchiarini sparkades efter SVT:s dokumentär men har fortsatt att arbeta som läkare. Samtidigt som utredningen om brott inleddes 2018 rapporterade SVT att Macchiarini utfört operationer på ett sjukhus i Turkiet, men han ska inte ha genomfört några nya transplantationer där.