Frankrike satsar 365 miljarder på upprustning av kärnvapen

2018-02-09 14:01  
Satsningen på att rusta upp franska kärnvapenarsenalen ingår i en kraftig ökning av försvarsanslagen. På bilden skymtar franska finansministern Florence Parly under ett besök hos japanska militären nyligen. Foto: TT / AP Photo / Eugene Hoshiko, Pool

Frankrike vill satsa 37 miljarder euro (cirka 365 miljarder kronor) på en uppgradering av sin kärnvapenarsenal under de kommande sju åren.

Satsningen ingår i en kraftig ökning av försvarsanslagen, för att se till att Frankrike kan behålla positionen som en nyckelmakt i Europa, säger landets försvarsminister Florence Parly.

Frankrike planerar att öka försvarsanslagen från dagens 1,8 procent av BNP till försvarsalliansen Natos mål på 2,0 procent fram till 2025.

– Vi ska gottgöra tidigare brister och bygga en modern, hållbar och skyddande armé som tillåter Frankrike att stå på egna ben, säger Parly.

President Emmanuel Macron lämnar den svångremspolitik som präglat försvaret på senare år, och som lett till kritik från USA om att Frankrike och andra Natoländer inte drar sitt strå till stacken utan åker snålskjuts på USA.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt