IT-attacker mot flera finska myndighetssajter

2018-08-13 07:51  
Foto: Christine Olsson / TT

Flera myndighetssajter i Finland har utsatts för en överbelastningsattack på söndagen, rapporterar finska medier.

Flera av de finska ministeriernas sajter har legat nere helt och hållet, samt sidor som tillhör den finska polisen, försvarsmakten och tullen.

– Sådant här sker mycket runtom i världen och i Finland också. Men i jämförelse med det som skett under de senaste månaderna var det här nog den mest omfattande, säger Pasi Lehmus, vd för Statens center för informations- och kommunikationsteknik, till public service-bolaget Yle.

Läs mer: Hackare slog till mot golftävling – kräver lösensumma

Attacken inleddes vid klockan 16.30 och själva problemet ska ha lösts under eftermiddagen eller kvällen. Flera sidor ska dock inte ha återställts direkt. När TT försökte besöka myndighetsportalen suomi.fi vid 23-tiden var det inte möjligt, men bland annat polisens hemsida fungerade.

Inget har sagts om vem eller vilka som misstänks ligga bakom attacken. Överbelastningsattacker, eller DDOS-attacker, förhindrar åtkomsten till sidor på nätet genom att rikta stora mängder datatrafik från ett nätverk av datorer mot dem.

Mer om: IT-attack Polisen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt