Här är tekniken som ska göra nätet fritt från lösenord

2019-03-05 10:20  
Foto: Erik Simander/TT

Usb-nycklar, mobilappar och fingeravtryck kan ersätta dagens lösenord. Nu är den nya standarden Webauthn officiellt klubbad och klar.

Ett stort kliv har tagits mot att göra internet mindre beroende av lösenord. Organisationerna W3C och Fido klubbade under måndagen en ny standardlösning för att logga in på hemsidor utan att använda lösenord.

Istället för att knappa in lösenordet är tanken att du antingen ska använda en annan enhet eller biometri för att logga in. Det kan handla om att godkänna inloggningen via en app på din mobil eller smarta klocka eller genom att använda en usb-nyckel med stöd för tekniken Fido2, som en Yubikey. Biometriska lösningar som nämns är fingertrycksavläsare och ansiktsigenkänning.

Läs mer: Här är två tips för att skydda dina konton mot hackare

Standarden heter Webauthn och har redan stöd i alla större webbläsare, som Chrome, Firefox, Edge och betaversionen av Safari. Företag som Dropbox, Salesforce, Twitter och Facebook har också redan implementerat Webauthn för inloggning, och förhoppningen är att mindre spelare ska hoppa på tåget när det nu finns en officiell standardlösning att använda sig av. Sist men inte minst gäller det sedan att övertyga användarna att pensionera sina lösenord.

Ska bli enklare och säkrare

Tanken är att Webauthn ska göra nätet både enklare och säkrare. Många dataintrång börjar när hackare kommer över någons lösenord via phising eller stora lösenordsläckor. Och ett läckt lösenord kan ofta innebära ett säkerhetshot eftersom många använder samma lösenord för att logga in på många olika hemsidor och tjänster.

Läs mer: Så går det till när hackarna knäcker ditt lösenord

W3C, eller World Wide Web Consortium, är en ideell organisation grundad av Tim Berners-Lee som utvecklar tekniklösningar och standarder för internet. Fido är en motsvarighet när det kommer till utvecklingen av standardlösningar för säkerhetsmetoder, där bland annat svenska Yubico är en nyckelspelare.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt