Yubicos nya säkerhetsnyckel passar både Iphone och Android

2019-01-10 11:11  
Yubico visade upp två nya modeller av Yubikey på CES-mässan i Las Vegas. Den vita är Yubikey Lightning och den blå är en ny version av Security Key med stöd för NFC. Foto: Yubico

Den som velat använda säkerhetsnyckeln Yubikey på sin Iphone har varit hänvisat till bluetooth. Men nu släpps en ny variant med uttag för både usb c och Lightning.

Svenska Yubico har gjort succé med sina säkerhetsnycklar Yubikey som fungerar som ett extra skyddslager till dina konton. De används för att säkra exempelvis ditt mejlkonto så att det inte går att logga in på det utan att koppla in en usb-nyckel i datorn eller mobilen.

Sedan tidigare fungerar vissa modeller av Yubikey på både Android och IOS, men för Apple-användare i synnerhet har det varit lite krångligt då det krävs en bluetooth-anslutning för att godkänna inloggningar. En metod som både är krånglig och medför vissa säkerhetsrisker i och med att koderna förs över trådlöst.

Läs mer: 22 android-appar som i hemlighet dödar ditt batteri

Men på CES-mässan i Las Vegas visade Yubico upp en ny nyckel som har en Lightning-kontakt i ena änden och en usb c i den andra. Den är dessutom certifierad av Apple och går att använda på alla nyare modeller av Macbook, Ipad och Iphone. Tack vare usb c går den också att koppla in i de flesta Android-mobiler på marknaden.

Än så länge är det svårt att få tag på nyckeln. Yubico skriver i ett pressmeddelande att de till en början kommer att skicka ut nyckeln till apputvecklare som vill testa funktionen, och att den släpps till allmänheten senare under året.

Läs mer: Här är två tips för att skydda dina konton mot hackare

Yubico har sedan starten 2007 blivit världsledande inom utveckling av säkerhetsnycklar och jobbat ihop med stora teknikföretag som Google för att sätta en internationell standard för hur de ska fungera. Företaget har också varit med på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista över Sveriges mest innovativa startupföretag vid tre tillfällen.

Under CES-mässan visade Yubico även upp en ny version av säkerhetsnyckeln Security Key med stöd för trådlös överföring via NFC.

Yubico världsbäst på säkerhetsnycklar

Gör: Säkerhetsnyckeln Yubikey som används för säker tvåfaktorsinloggning på nätet.

Ort: Stockholm, Palo Alto och Melbourne

Startades: 2007 av Stina och Jakob Ehrensvärd.

År på 33-listan: 2009, 2010, 2011.

Anställda: 70 (2017).

Omsättning: 246 miljoner kronor (2017).

Simon Campanello

Mer om: Yubico Yubikey

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt