Test: Ikea Frekvens – ”Småkul ljud- och ljussystem i legoformat”

2020-05-08 13:49  

Frekvens för tankarna till ett vuxen-lego. Det är också det roligaste med Ikeas modulära ljud- och ljussystem. Trots stora ambitioner infaller aldrig partykänslan, skriver Ny Tekniks Ania Obminska.

Förr var Ikea synonymt med möbler levererade i platta paket. I dag är jättebolaget minst lika känt för sina satsningar på modern teknik, där allt från trådlös laddning till smarta gardiner ingår. Och så ljud.

För att navigera i det nya produktområdet ljud har Ikea inlett två viktiga samarbeten. Dels med Sonos (vilket mynnade ut högtalaren Symfonisk), dels med det hajpade Stockholmsbaserade ljud- och designföretaget Teenage Engineering.

I februari i år lanserade Ikea till slut det modulära ljud- och ljussystemet Frekvens, utvecklat tillsammans med Teenage Engineering. Systemet har liknats vid ett lego för vuxna. Det är lätt att förstå varför. Designen är enkel och domineras av kvadrater och cirklar, framför allt i svart men med detaljer i knalligt gult, rött och blått.

Läs mer: De hjälper dig ”hacka” Ikeas högtalare Frekvens

I systemet, som endast gjorts i begränsad upplaga, ingår bärbara högtalare med inbyggt batteri och bluetooth (nej, ingen wifi men 3,5mm-uttag finns) samt belysning som kan fästas ihop med den större av högtalarna. Tanken är att du ska kunna fästa ihop en lampa eller flera (upp till sju stycken), allt för att få till den rätta feststämningen.

Bygget är den roligaste delen

Att själv få välja hur du vill bygga ihop klossarna så du får ett individanpassat ljud- och ljussystem är den roligaste delen av Frekvens-upplevelsen. Monteringen tar sin lilla tid, men är enkel och intuitiv.

För att föra ihop högtalaren och subwoofern används fästen och en aux-sladd. Varje byggkloss som läggs till behöver förstås också fästas samt få ström. När monteringen är klar och högtalaren slås på går det snabbt som ögat att ansluta den till en smart telefon. I det här steget upplever jag inga problem alls.

Läs mer: Test: ”Flic är något man egentligen klarar sig utan”

I marknadsföringen av Frekvens är det musiklyssnandet och partykänslan som har lyfts fram. Det här systemet ska vara allt du behöver för att anordna en superbra fest, till ett relativt lågt pris (Frekvens högtalare med subwoofer går på 1 495 kronor, se mer info i faktarutan nedan). Riktigt så kul blir det inte. Fördelen med systemet äts upp av nackdelarna.

Det går snabbt att komma igång med systemet, och du får väl ett helt okej ljud från Frekvens. Men kvaliteten är inget att hurra för, även om subwoofern bidrar till att du får en bättre känsla i basen jämfört med en genomsnittlig portabel högtalare som också kör med monoljud. Är det fest ska du väl kunna dra på ordentligt och känna basen i kroppen, men det klarar inte riktigt Frekvens. När volymen går upp känns ljudet mer skränigt än härligt.

Eftersom ljudet är så tydligt riktat blir det också väldigt beroende av var i rummet du placerar högtalaren. Står du på fel ställe i förhållande till högtalaren får du en sämre upplevelse. Jag saknar känslan av att kunna uppfyllas av musiken.

”Slumpartat och ryckigt intryck”

Visst kan det vara skojigt att leka med de olika belysningarna som ingår i systemet en stund. Spotlighten som kan ge ett fast eller pulserande ljus, eller ett som ska gå i takt med musiken som du lyssnar på. Fast det visar sig att ljuset också reagerar på annat inkommande ljud, som när du råkar prata i närheten av belysningen. Det skapar ett slumpartat och ryckigt intryck. Så den önskade effekten uteblir.

Läs mer: Lista: Här växer framtidens datadrivna odlingar fram

Multibelysningen med 16x16 små ledlampor har sju olika ljusmotiv. Du ska därmed, med hjälp av ett knapptryck på modulens baksida, kunna välja om du till exempel vill att en pil, linjer eller staplar ska röra sig i takt med musiken, åtminstone i teorin. Också här reagerar belysningen lika mycket på prat i närheten som musiken högtalaren ska reagera på.

Under testperioden har jag även använt högtalarna för att få bättre ljud när jag kollar på tv-serier via min laptop och en extern skärm. Inte ens då får jag någon särskilt mäktig upplevelse, eftersom ljudet är mono och så riktat. Visst är det bättre än ljudet som kommer direkt från min dator, men det är inget bra försäljningsargument för Frekvens.

Då känns den lilla bärbara högtalaren som ingår i Frekvens-kollektionen, som ett betydligt bättre köp. Trots att den är liten nog att få plats i en ficka ger den tillräckligt bra ljud utifrån storleken. Att den dessutom är rätt billig, inte väger särskilt mycket och är enkel att parkoppla är tydliga fördelar. Den är inget för ett party förstås, men väldigt smidig att ta med sig om du till exempel vill samlyssna med andra på en podd eller en låt utan krav på stereoljud. Tyvärr är den slutsåld.

Fotnot: Frekvens är en tillfällig kollektion med begränsad upplaga och säljs endast i vissa av Ikeas varuhus. Den lilla bärbara högtalaren är slutsåld i alla varuhus, men den större högtalaren med subwoofer var fortfarande tillgänglig på flera varuhus i landet i början av maj. Kollektionen har också dykt upp på andrahandsmarknaden.

Frekvens – Det här har vi testat

Frekvens högtalare med subwoofer

Mått: B30xD10, H20 cm.

Vikt: 4,2 kilo.

Förstärkare uteffekt: 1x8W & 1x24W

Bluetooth version 4.2

Pris: 1 495 kronor.

(Batteripack säljs separat)

Frekvens led spotlight, svart/vit

Kan lysa med fast ljus, i takt med musiken eller pulserande. Det fasta ljuset kan dimmas med hjälp av en knapp på lampans baksida.

Mått: B10xD10, H10 cm.

Vikt: 0,8 kilo.

Pris: 299 kronor.

Frekvens led spotlight, gul eller röd

Justerar ljuset från Frekvens led spotlights. En tub som fokuserar ljuset, en förlängningsdel som gör det möjligt att vrida spotlighten uppåt och handtag som hjälper dig att rikta ljuset.

Vikt: 0,5 kilo

Pris: 179 kronor för set om fyra, i antingen rött eller gult.

Frekvens led multibelysning

Reagerar på ljud. Har sju olika ljusmotiv som kan skiftas med ett knapptryck på lampans baksida.

Mått: B10xD10, H10 cm.

Vikt: 0,8 kilo.

Pris: 399 kronor

Frekvens bärbar högtalare

Mått: B6xD10, H3 cm.

Vikt: 0,2 kilo.

Förstärkare uteffekt: 1x2,2 W.

Bluetooth version 4.2

Laddning: MicroUSB.

Pris: 199 kronor.

Ania Obminska

Mer om: Högtalare Ikea

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt