Test: Adidas ZNE 01 ANC – ”Vi blir vänner till slut”

2022-02-20 08:00  

Ny Tekniks Viktor Krylmark testar Adidas första trådlösa in-ears med aktiv brusreducering. Efter en knackig start kommer de överens. Men allt är inte doft av kaprifol.

Aktiv brusreducering: Ja, den finns. Men den är svag, oväntat svag. 

Komfort: De är lätta, och jag tycker hörlurarna är sköna. De sitter bra i mina öron, även vid rörliga träningspass. 

Samtalskvalitet: Du köper säkert inte ett par träningshörlurar för att prata i telefon. Men med det sagt så funkar de bra för kortare samtal. Men du kommer uppfattas som ganska ”huggig”, det blir liksom knäpptyst när du inte pratar. Så samtalsnivån blir ojämn. 

Batteritid: Upp till 4,5 timmars lyssningstid, 15,5 timmar med laddningsasken.

Kapslingsklass: Svett- och vattensäkra enligt IP5X.

App: Jag gillar den. Möjligen lite begränsad, till exempel är det inte möjligt att ställa in en personlig equalizer.  

Pris cirka: 1990 kronor.

Föreställ dig att du sitter på ett möte där ni ska sätta ett namn på en ny produkt. En produkt som ska ge sig in i premiumsegmentet på en marknad ditt företag vanligtvis inte rör sig i. Produkten ni ska lansera är ett par trådlösa hörlurar av modellen in-ears, med aktiv brusreducering.

Plötsligt föreslår någon modellnamnet ZNE 01 ANC. Det går igenom. Kan man anta att det bestämdes en sen eftermiddag och att alla mest ville gå hem och käka köttfärssås? 

Adidas ZNE 01 ANC, ja, det blev namnet när den tyska sko- och klädtillverkaren lanserar sina första trådlösa in-ears.

Adidas Z.N.E 01 ANC. Foto: Adidas

Inledningsvis kom vi inte alls överens, jag och Adidas-lurarna. De är ganska pilliga att få ut från laddningsasken, och jag var osäker på passformen, den kändes inte rätt. 

Själva processen med parkoppling och att få igång den tillhörande appen gick dock som smort.

Formen på själva hörlurarna påminner om Apples Airpods, det vill säga, ett hörlurshus med en pinne som vilar ner mot örat. Men även om grunddesignen är lik finns det skillnader i detaljerna. Adidas dito är ett par riktiga in-ears, färgen är svart samt att man på pinnen fått dit de klassiska Adidas-strecken. Tjusigt. Andas sport.

Efter några användningar har vårt samarbete blivit bättre, och jag skulle i dag säga att vi nu är vänner.

Till slut hittar jag basen

Hörlurarna sitter på plats, även när jag dundrar fram på löpbandet. Dundrar är en överdrift, jag menar lunkar. De är också bekväma. Med in-ears är det vanligt att öronen blir ”trötta”. Det upplever jag inte med ZNE 01 ANC.

Det är lätt att tro att hörlurarna ljudmässigt ligger i mellanmjölkens land. De låter okej? Det är först när jag aktiverar appens förinställda equalizer ”Elektronisk” som mjukar de upp sig och blir lite goa och basiga. I appen finns nämligen ett gäng förinställda eq:s att välja mellan.

I appen kan du också ställa in vad du vill att touchplattorna på lurarnas utsida ska utföra. Till exempel att ett långt tryck på vänster lur aktiverar lyssningsläge (aktiv brusreducering, genomlyssning eller vanligt) och så vidare.

Adidas Z.N.E 01 ANC. Foto: Adidas

I övrigt finns klassiska kommandon som paus vid snabbtryck och byt låt vid två snabbtryck. Däremot saknas möjligheten att justera ljudnivån, vilket är ett minus.

Och vet du? Jag är inget stort fan av touchplattor på hörlurar. Men i Adidas fall har de lyckats. Plattorna svarar snabbt, är lätta att lokalisera, och framförallt kommer jag aldrig åt plattorna när jag lägger hörlurarna på plats om de hamnat lite på sned. 

Svag brusreducering

Samtalskvaliteten är okej. Min röst hörs bra men lite för högt. Och när jag inte pratar blir det istället knäpptyst. Därför upplevs det lite huggigt när jag pratar. Det här är alltså inga hörlurar jag hade valt för möten eller långa samtal. De lämpar sig mer för korta samtal.

Hörlurarna är rustade med aktiv brusreducering. Den funktionen gör tyvärr varken till eller från. Underkänt.

Hörlurarna ligger i en enkel nätt svart laddningsask med ett mönster som påminner om klassiska virrvarr. På framsidan finns en knapp av Adidasloggan. Tycker man på den ser man batterinivån i asken. Förutom att det är pilligt att få ut hörlurarna från asken gillar jag den. Smidig nog att ha i byxfickan.

Så, vad tycker jag då om ZNE 01? Nyligen testade jag Jabra Elite 7 Active. När det kommer till träningslurar är de bäst i klassen, tycker jag. Fläckfritt ljud, bra brusreducering, bra på samtal. Med Adidas ZNE 01 ANC är det inte så. Visst, de låter rätt bra, men ska man sälja hörlurar med brusreducering förväntar sig så klart köparen att den ska brusreducera. Prismässigt spelar de dock oavgjort med Jabra. Jag vet vilka jag hade valt.

Viktor Krylmark

Mer om: Hörlurar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt