Sex cyberattacker som har skakat världen

2018-12-21 10:16  
Foto: Jonas Askergren

Stuxnet, Cloud Hopper, Triton – och tre andra stora cyberattacker där stater pekas ut som ansvariga.

Attackerna mot Estland

När: 2007

Vad: Omfattande överbelastningsattacker och flera dataintrång mot estländska banker, tidningar och myndigheter efter en dispyt med grannlandet Ryssland.

Vem: Ryssland har pekats ut som ansvarig för attacken.

Stuxnet-masken

När: 2010

Vad: Stuxnet brukar kallas världens första cybervapen och är ett virus som skapades för att slå ut centrifugerna i Irans urananrikningsanläggning.

Vem: Israel och USA har pekats ut som ansvariga för attacken.

Elnätsattackerna i Ukraina

När: 2015 och 2016

Vad: Natten innan julafton 2015 blev över 230 000 ukrainare strömlösa i upp till sex timmar efter en koordinerad cyberattack mot företag som sköter driften av landets elnät. I december året därpå genomfördes en liknande attack mot landets huvudstad Kiev.

Vem: Ryssland pekas ut som ansvarig.

Cloud Hopper

När: Uppdagades 2017

Vad: Hackare har under flera år infiltrerat systemen hos företag som levererar it-tjänster till företag och myndigheter i flera länder. Ett antal stora svenska bolag ska ha drabbats av vad som av allt att döma är ett omfattande och statligt finansierat industrispionage.

Vem: Hackare med kopplingar till den kinesiska staten har pekats ut.

Triton

När: 2017

Vad: Ett kraftverk i Saudiarabien tvingades stänga ned sin verksamhet efter att datorer i styrsystemet infekterats av ett virus som kallas Triton.

Vem: Oklart, men både Iran och Ryssland har pekats ut.

Notpetya

När: 2017

Vad: Ett så kallat utpressarvirus sprids via ett företag i Ukraina och slår ut många av landets myndigheter och företag. Så småningom når det utanför landets gränser och orsakar stora skador världen över. Rederijätten Maersk, logistikföretaget TNT Express och läkemedelsbolaget Merck är några av företagen som lamslås. Viruset tros ha orsakat skador för uppemot 100 miljarder kronor.

Vem: Ryssland tros ligga bakom attacken.

Simon Campanello

Mer om: Säkerhet Hacker

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt